Felkészültek a veszélyhelyzetekre Létavértesen

Rendőrség

Ár- és belvízvédekezéssel kapcsolatos gyakorlati és elméleti felkészítésen vettek részt a települési polgári védelmi szervezetek május 19-én.
A képzés célja a települési önkéntes mentőcsoport állományát alkalmassá tenni arra, hogy sikeresen védekezzen az ár- vagy belvíz ellen. A képzés előtt Menyhárt Károly a település polgármestere köszöntötte a polgári védelmi szervezetbe beosztottakat, mint mondta, nagyon fontosnak tartja az öngondoskodást, és azt, hogy az önkéntes mentőcsoport fel legyen készülve a település legnagyobb kockázati forrásaként számon tartott bel- és árvízi elöntés idején elvégzendő feladatokból. Ezt követően a megjelentek ünnepélyes esküt tettek.

Az elméleti tréninget a TIVIZIG Bettyóújfalui Szakaszmérnökségének vezetője, Vécsei Tibor előadásával kezdődött, majd Vezendi Pál tű. százados folytatta a képzést. Az előadások során a mozgósítási szabályzatot sajátíthatták el, valamint katasztrófavédelmi, árvízvédekezési és elsősegélynyújtási ismereteket szerezhettek a képzésen résztvevők.

A feltételezett helyzet szerint a hirtelen lehullott nagy mennyiségű, a havi átlagot meghaladó, mintegy ötven milliméter csapadék következtében a települési belvízelvezető árkok vízszintje hirtelen és nagymértékben megemelkedett. A vízszintemelkedés közvetlen belvízveszélyt okozott, az elárasztás a település biztonságát erősen veszélyeztette.

Az elméleti oktatás után az önkéntesek a gyakorlatba is átültették a korábban megszerezett tudást. Meg kellett kezdeniük a védekezést a településen és fel kellett készülniük egy tartós, több napig tartó beavatkozásra is. A tizennégy önkéntes homokzsákot töltött, nyúlgátat épített, de szerepelt a feladatok között buzgárelfogás, valamint bordás gátmegtámasztás készítése is.

A gyakorlatot dr. Nagy Imre tű. alezredes, a debreceni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte.

Rácz Máté
Katasztrófavédelem