Majdnem megfagyott két férfi a Nagyerdőn

Rendőrség

A rendőrök 2016. január 2-án 21 óra 25 perckor Debrecen, Nagyerdő területén járőröztek és leellenőrizték azokat a helyeket is, ahol megfordulhatnak fedél nélkül élő emberek. Az ellenőrzés során a járőrök a Pallagi út melletti park egyik fabódéjában megláttak két földön fekvő férfit, akikről azt sem lehetett tudni, hogy mióta lehetnek kint a fagypont alatti hidegben. A járőrök meleg teát adtak a 61 és 65 éves férfiaknak és értesítették az egyik helyi szociális intézmény munkatársait, akik a két fedél nélkül élőt – a kihűlés elkerülése érdekében – a hajléktalanszállóra vitték.

Hajdú-Bihar megyében a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök folyamatosan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol gyakran fordulnak meg utcán élő emberek, akik ki vannak téve a hideg idő veszélyeinek. Az ellenőrzések kiterjednek a parkokra, buszmegállókra és a vasútállomásokra is.

A rendőrök rendszeresen és visszatérően megfordulnak a ritkábban lakott településrészeken és a tanyák környékén, ahol főként szerény körülmények között élő időskorúak laknak, akik egyedül élnek, életkoruk és/vagy egészségi állapotuk vagy vagyoni helyzetük miatt nem tudják befűteni a lakásukat.

A kihűlés következtében beálló halál megelőzhető! A tragédiák megelőzése összefogást igényel, amelyben kiemelkedő szerepe van a családnak és a lakókörnyezetnek.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy senki ne menjen el a hidegben földön vagy padon fekvő ember mellett! Amennyiben tudomásukra jut, vagy ismernek olyan személyt, aki fűtetlen lakásban él, akkor értesítsék az illetékes hatóságokat. Kérjenek segítséget a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!