Tanácsok időskorúaknak

Rendőrség
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai folyamatosan tartanak előadásokat a megye városaiban az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében.

A Hajdúböszörményi Egészségfejlesztő Iroda felkérésére Dr. Juhász Zoltán r. alezredes 2014. november 24-én a hajdúböszörményi Művelődési Házban tartott előadást az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a hajdúböszörményi kistérségben” című pályázathoz kapcsolódva.

A rendezvényen az előadó elsősorban a megelőzés fontosságára helyezte a hangsúlyt és olyan tanácsokkal, ajánlásokkal látta el a szépkorú hallgatóságot, amelyek hozzájárulhatnak az áldozattá válás elkerüléséhez.

A bűnmegelőzési osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetők főként az időskorúak hiszékenységét, bizalmát használják ki annak érdekében, hogy pénzüket, értékeiket megszerezzék.

A prevenció érdekében az alezredes néhány jó tanáccsal szolgált az időseknek:

– Legyenek az idegenekkel szemben bizalmatlanok!

– Ne engedjenek be idegent a lakásukba, főleg akkor ne, ha egyedül tartózkodnak otthon!

– Ne váltsanak fel pénzt a lakásukba becsengető idegeneknek!

– Értékeiket, pénzüket tartsák biztonságos helyen!

– Lakásuk ajtaját mindig zárják be!

– Házalóknak ne nyissanak ajtót, ne vásároljanak tőlük!

– Ha egy idegen azzal csenget be hozzájuk, hogy egy szolgáltató vagy önkorményzat munkatársa és pénzt hozott, ne engedjék be, legyenek vele szemben bizalmatlanok és kellően körültekintőek! A szolgáltatók általában előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfelet és munkatársaiknál nincs készpénzforgalom.

– Amennyiben nagyobb összeget kell pénzautomatából, vagy bankból felvenniük, lehetőleg ne egyedül menjenek oda!

– Bankkártyájuk mellett soha ne tárolják annak PIN-kódját!

– Kórházba csak a legszükségesebb dolgaikat vigyék magukkal, nagyobb mennyiségű készpénzt, nagyobb értéket soha!

– Nyilvános helyen táskájukat ne hagyják felügyelet nélkül és tartsák mindig zárva!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felhívja az idősek figyelmét, hogy ha gyanús személyeket, vagy bűncselekményt észlelnek, haladéktalanul hívják a rendőrséget a 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén, illetve tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán (hétfőtől-csütörtökig: 8 órától 16 óráig, pénteken: 8 órától 13 óráig).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.