Debrecenben is fellép az Európa Kiadó

Kultúra Party Zone

Az Európa Kiadó, amely tavaly év végén új albummal (…Valahol lenni…) jelentkezett, a hétvégén kezdi tavaszi turnéját. A kultikus zenekar a közelmúltban átalakult, a hétállomásos koncertsorozatot szombaton Miskolcon, új felállással indítja Menyhárt Jenő csapata.

A nyolcvanas évek elején alakult Európa Kiadó folyamatosan változó felállásban működött különböző korszakaiban, a zenekar más és más történetekben, elbeszélésmódokban fogalmazta meg magát.

“Ami az elmúlt három-négy évben az Európa Kiadóban történt, az hosszú idő után ismét egy zenekar rendszeres működéséhez hasonlított. Ennek ellenére úgy gondolom, néhány év múlva megint más helyzet és történet lesz, így lényegében nem változott az, hogy az együttes periodikusan tevékenykedik” – mondta Menyhárt Jenő még decemberben az MTI-nek.

A változások hamar bekövetkeztek, és januárban két alaptag is távozott: Másik János billentyűs és Kirschner Péter gitáros mintegy három évtized után, de szintén búcsút intett a csapatnak Darvas Benedek és Winterverber Csaba, egyedül Gyenge Lajos dobos maradt meg. A megújult Európa Kiadóban a frontember, énekes, gitáros Menyhárt Jenő és Gyenge Lajos mellett a Kistehénből ismert Bujdosó János gitározik, a Puszi zenekar alapítója, Tóth Zoltán basszusgitározik (ő a nyolcvanas években már volt az együttes tagja), a Ladánybene 27-ben is zenélő Kálmán András pedig billentyűzik.

Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két legendás, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

Az Európa Kiadó tavaszi turnéjának állomásai: március 18. Miskolc, Helynekem; 24. Nagyvárad, Moszkva kávézó; 25. Debrecen, Roncsbár; 31. Kaposvár, Park Music Hall; április 7. Szentendre, Elevenkert; 12. Szombathely, Agóra Művelődési Központ; 28. Budapest, Akvárium Klub.