Szijjártó Péter

Csak Magyarország és néhány diktatúra nem ismerte el a srebrenicai mészárlást

Ország

Az ENSZ 193 tagországa közül 19 utasította el – köztük Oroszország, Kína, Belarusz, Észak-Korea, Kuba, Nicaragua és Szíria és néhány afrikai ország mellett Magyarország – azt a határozatot, amely emléknappá nyilvánította július 11-ét, az 1995-ös srebrenicai mészárlás napját. Az első megemlékezést 2025-ben fogják tartani.

Az Euronews felidézi, a hétpontos határozat kimondja, hogy július 11. a srebrenicai népirtás emléknapja, amelyről minden évben megemlékeznek. A dokumentum elítéli a népirtás tényének tagadását és a háborús bűnökért elítéltek dicsőítését, egyben felszólítja az ENSZ tagállamait: tegyenek maradéktalanul eleget a népirtás megelőzésére és büntetésére vonatkozó, a nemzetközi szokásjogban vállalt kötelezettségeiknek.

A szerb kormány szerint a határozat szövege kollektíve elítéli a szerb népet és hierarchiát teremt a háború áldozatai között. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban megöltek. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette.

Miért szavazott nemmel a magyar kormány?

A magyar kormány azért nem támogatta a július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánító ENSZ-határozatot, mert az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.

Szijjártó szerint a határozat olyan ellentéteket szít és éleszt újra a Nyugat-Balkánon, amelyek adott esetben az egész térség számára, így Magyarország számára is veszélyesek lehetnek. A külügyminiszter “roppant szerencsétlennek” nevezte a határozat időzítését, mivel napjainkban egyébként is békétlenség uralkodik a világban, és most ezzel a szavazással újabb feszültségeket szítanak egy olyan régióban, amely a világtörténelem során nem a nyugalmáról és a stabilitásáról volt híres.

“Azt kértük, hogy ezt ne tárgyalja most az ENSZ. Ne hozzuk ilyen helyzetbe a térséget. Ezért szavaztunk nemmel”

– hablatyolta Szijjártó Péter.