Eltűnt a Facebookról a diákokat patkányozó Vadhajtások oldala

Ország

Csütörtök reggel óta elérhetetlen a szélsőjobboldali Vadhajtások nevű oldal Facebookja. A Facebook valószínűleg gyűlöletbeszéd miatt léphetett.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Bede Zsolt nevű Fidesz-közeli aktivista által üzemeltetett oldal szerdán önmagához képest is kissé messzire ment: patkányoknak nevezte a pedagógusaik mellett tüntető diákokat. A “tudósításukban” előfordult még komcsizás és férgezés is – kizárólag a máshogy gondolkodókat titulálták e jelzőkkel.

Patkányozzák, kommunistázzák a tüntető diákokat a fideszes lapok és olvasóik

Bár a legdurvább üzenetet törölték, az internet nem felejt:

„Követeljük a rendőrségtől, hogy vízágyuzza le a tetves diákokat és tanárokat, és tapossák is meg őket lovakkal, de ne felejtsék megkardlapozni a hátukat, és kérjük 5-6 méterről lövöldözzék fejbe őket könnygázzal, párat vigyenek be a kapukba és kínozzák meg őket, majd vetkőztessék meztelenre ezeket, és törjék el ujjaikat.”

A portál szerkesztősége a Telex megkeresésére az alábbi választ adta:

„Több hónapos küzdelem után, több száz munkaórát belefektetve, külföldről koordinált szervezetek elérték valóban azt, hogy Magyarország legaktívabb oldala ma eltűnt. Először egy 30, utána egy 50, majd egy 90 százalékos korlátozást tettek Facebook-oldalunkra. Mára az oldalnak nem maradt elérése. Oldalunk semmiféle szabályzatot nem sértett, teljesen megfelelt a közösségi alapelveknek, ezért a Meta nem is jelzett ezzel kapcsolatosan semmit.”

A tiltásban valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy a szélsőséges portált egyes Facebook-csoportokban szervezetten is elkezdték jelentgetni a Metánál.