Demonstrálók Budapesten

Hatalmas tömeg gyűlt össze, és állt ki a tanárok mellett – élő közvetítés

Ország

Hídfoglalással és szolidarítási akcióval állnak ki a tanárok és a magyar oktatás rendbetétele mellett diákok, pedagógusok és szimpatizánsok ma Budapesten, a Margit hídnál.

Helyszíni beszámolók szerint több ezren demonstrálnak. Délután ötkor kezdődött a hídfoglalás, hétkor a tüntetés a Kossuth téren, a hidat a meghirdetett kezdet után pár perccel le is zárták.

A hídlezárás előtt a demonstrálók a Jászai Mari tér környékén gyülekeztek, majd először az autósforgalom, később a villamosok elől is lezárták a Margit hidat mindkét irányba.

Perlaki-Borsos Noel végzős gimnazista arról beszélt, hogy elvették a jövőjüket, majd arra biztatta hallgatóságát, ne csak panaszkodjanak, hanem vegyék vissza a “jövőt és a reményt együtt”.

A tömeg többek között azt skandálta, hogy tanár nélkül nincs jövő. A demonstrálók egyebek mellett “Kiállunk a tanárainkért!” molinót feszítettek ki. A tömegben “Azért a víz az úr”, “Nincs tanár, nincs jövő”, “Kapitány, kapitányom” és “Megbuktatok!” feliratú transzparenseket tartottak fel, nemzeti lobogót, PDSZ-zászlót, székely és roma zászlót lengettek. A pesti hídfő déli oldalára “Ki fog holnap tanítani?” feliratú molinót helyeztek el.

A BKV a Jászai Mari téri villamosmegállóban hangosbemondón arról tájékoztatta az utasokat, hogy a 4-6-os villamos az Oktogon és a budai hídfő között nem közlekedik.

A 24.hu élőben közvetíti a tüntetést:

Közben Orbán Viktor Prágába repült:

Felső kép: egy közeli térfigyelő kamera felvétele

Debrecenben is sok helyen megmozdultak a tanárok és diákjaik:

Élőlánc a Fazekasnál – Több debreceni iskolában is tüntettek a pedagógusok mellett, lesz még folytatása