Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatása

Novák Katalin elvette a magyar állampolgárságot egy ukrán családtól

Ország

Novák Katalin köztársasági elnök újabb emberek magyar állampolgárságát vonta vissza – szúrta ki a hvg.hu a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Novák egy ungvári születésű férfit és egy szintén Ukrajnából származó fiatal nőt fosztott meg a magyar állampolgárságtól, és így járt egy teljes ukrán család – összesen négy fő – is.

Az állampolgárság visszavonásához kapcsolódó döntést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára hozta meg az államfő, az 1993. évi LV. törvény 9. paragrafusára hivatkozva. Ez a passzus azt mondja ki, hogy

„a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg”.

Szintén a Magyar Közlönyből derül ki, hogy Novák Katalin – a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – Forrai Kristóf János rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet felmentette Magyarország tallinni nagykövetségének a vezetésére kapott megbízása alól.