“Minden templomra szükség van” – mondta Soltész államtitkár a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott templom ünnepén

Ország

Minden templomra szükség van, minden templom üzen és minden templom fontos – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Vas megyei Szakonyfaluban. Ebben a faluban nevelkedett Rogán Antal, a Fidesz propagandagépezetének vezetője – tesszük mi hozzá az MTI tudósításához.

Soltész Miklós a Sarlós Boldogasszonynak szentelt, felújított katolikus templom ünnepén úgy fogalmazott: “nagyon nehéz időket élünk, de én hiszek abban, hogy sok-sok imával a békességet ki lehet könyörögni”.

“Ha egy nép, egy nemzet kiimádkozza a békességet, hiszem, hogy elkerüli a háború pusztítása, ha pedig egy közösség ereje a békesség lelkületét sugározza, megéri templomainkat megújítani és megszépíteni”

– mondta az államtitkár.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy korábban megújult a szlovén nemzetiség által lakott térségben Felsőszölnök és Szentgotthárd temploma is.
Rogán Valéria, Szakonyfalu fideszes polgármestere (és a névből talán sejthető, hogy Rogán Antal testvére) a megújult templomban tartott püspöki szentmisét követően elmondta:

a templomfelújítás 64 millió forintba került, ahhoz több mint 36 millió forint kormányzati támogatást kaptak, és 11 millió forinttal járult hozzá a Szerencsejáték Zrt. is.

A felújítás során megoldották a százéves templom szigetelését, külső és belső festését, felújították az orgonát, a karzatot, az oltárt és a padokat is.
A szentmise előtt Székely János megyés püspök megáldotta a templomot, ezt követően pedig szentbeszédében úgy fogalmazott: a templom a találkozás helye ember és ember között, de találkozás az ember és Isten között is.

“A templom égre mutató tornyaival őre az emberi méltóságnak, őre a házasságoknak, és őre az emberi életszentség lehetőségének” – mondta.