A megcsalás okai

Ország

Mindig azt gondoljuk, hogy a megcsalás csak más pároknál okozhat problémát. Meg vagyunk róla győződve, hogy a mi kapcsolatunk ideálisan működik, ezért kizárt, hogy nálunk is előfordulhat. Aztán mikor mégis megtörténik; teljesen ledöbbenünk és értetlenül állunk az eset előtt. 

A következő cikkben azokat a helyzeteket gyűjtöttem össze, melyek veszélyt jelenthetnek a párkapcsolatunkra, ezért érdemes lehet odafigyelnünk rájuk, ha szeretnénk elkerülni a hűtlenséget akár saját, akár párunk részéről.

 

Az érzelmek kihűlése

 

Amikor a kezdeti rózsaszín ködöt felváltják a szürke hétköznapok, gyakran előfordul, hogy szenvedélyes érzelmeink is halványodni kezdenek, ami előbb-utóbb eltávolodáshoz vezethet. Ha nem vesszük észre időben a figyelmeztető jeleket és nem kezdünk el dolgozni a kapcsolatunk helyreállításán (több odafigyeléssel a másikra, közös idő minőségi eltöltésével, megfelelő kommunikációval), fennáll annak a veszélye, hogy egyikőnk az így keletkezett űrt egy harmadik féllel próbálja meg betölteni.  

 

Változatosság iránti vágy

 

A legboldogabb pároknál is előfordulhat, hogy a kapcsolatuk idővel ellaposodik, hiszen a sok munka, gyereknevelés melletti mókuskerékben egyre kevesebb idejük jut egymásra. A kiöltözős gyertyafényes borvacsorákat felváltják a mirelit pizzával feldobott melegítős tévézések, aztán egyik pillanatról a másikra bekerül a képbe egy harmadik: aki annyira másnak, annyira izgalmasnak és annyira különlegesnek tűnik. Az ismeretlen iránti vágy pedig végül hűtlenséghez vezet. Elsőre bármennyire is vonzónak tűnhet számunkra az újdonság varázsa: tisztában kell lennünk vele, hogy ez idővel elillan majd. Éppen ezért fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy valóban megéri-e kockára tennünk egy kis változatosságért a kapcsolatunkat. 

 

Érzelmi támogatás hiánya

 

Vannak az életünkben hullámvölgyek. Ilyenkor teljesen kilátástalannak látjuk a helyzetünket és nagyon vágyunk a pozitív külső megerősítésre a minket körülvevő emberektől: de leginkább a saját párunktól. Ha ilyen esetekben azt tapasztaljuk, hogy nem kapjuk meg tőle azt az érzelmi támogatást, ami szerintünk megilletne minket, előfordulhat, hogy ezt a törődést és odafigyelést egy harmadik félnél kezdjük el keresni. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy csak mi nem kommunikáljuk megfelelően a párunk felé az érzelmi szükségleteinket. Ha megtanulnánk érthetően kifejezni, hogy mire is van valójában szükségünk, valószínűleg pozitív választ kapnánk a párunktól minderre: és nem kellene néhány kedves szóért félrelépéshez folyamodnunk. Hiszen önbizalmat ugyan nyerhetünk vele, de a másikat végleg elveszíthetjük.

 

Váratlan lehetőség

 

A hűtlenség nem minden esetben ered a párkapcsolattal való elégedetlenségünkből. Előfordulhat, hogy van egy boldog és jól működő kapcsolatunk, aztán egyszer csak adódik egy váratlanul felkínálkozó lehetőség, ami kísértésbe visz egyikünket. Egy bárban, ahová csak leugrottunk a barátokkal szombat este egy italra vagy egy céges karácsonyi bulin, a negyedik pohár bor után. Elképzelhető, hogy érzelmileg teljesen jelentéktelenek lesznek számunkra az ekkor történtek. Mégis előfordulhat, hogy helyrehozhatatlan károkat okozunk ezzel a kapcsolatunkban, ezért nem éri meg kockáztatni sem.

 

A másik büntetése

 

Megtörténhet az is, hogy amikor a párunk megbánt minket valamivel (például a hűtlenségével); a probléma gyökerének feltárása helyett mi az egyetlen megoldásnak a büntetését látjuk. Hirtelen felindulásból mit találunk erre a legjobb módszernek? A félrelépést. Hiszen így visszaadhatjuk neki, amit tett és ő is átérezheti a fájdalmat, amit nekünk kellett. Ilyenkor úgy gondoljuk, hogy mi kevésbé vagyunk hibásak, hiszen csak azt kapta, amit megérdemelt. Meg vagyunk róla győződve, hogy mi csak igazságot szolgáltattunk. Ez valóban így van, de mégis milyen áron? Lehet, hogy a szándékunk jó volt, hiszen a kapcsolati egyensúly visszaállítására törekedtünk a hűtlenségünkkel, de előfordulhat, hogy csak azt érjük el vele, hogy végleg elveszítjük egymást. 

Mit tehetünk mégis, hogy megelőzzük a bajt? Szeressük egymást! Figyeljünk a másikra! Törődjünk vele! Soha ne vegyük őt magától értetődőnek. És lássuk meg a figyelmeztető jeleket, mielőtt túl késő lenne. A valódi célunk egy olyan boldog és erős párkapcsolat kialakítása, ahol jöhet bármekkora kísértés; fel sem merül bennünk a félrelépésnek még a gondolata sem.

Ha még több cikket szeretnél tőlem párkapcsolati témában olvasni, látogass el a weboldalamra is. 

– Péter Eszter, pszichológus –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.