Új, innovatív megoldás az energiapiacon: az E.ON akkumulátorok nélküli energiatároló rendszere

Gazdaság

Az E.ON felkavarta a fotovoltaikus és napenergiapiacot. A cég az első energiavállalat, amely olyan energiatárolási megoldást kínál ügyfeleinek, melyhez nincs szükség akkumulátorra. Mostantól a fotovoltaikus rendszerek tulajdonosai korlátlan mennyiségben közvetlenül betáplálhatják a megtermelt energiát az E.ON SolarCloud rendszerébe. A virtuális áramfiók nemcsak otthonról érhető el a helyi energiaigény kielégítésére, hanem más helyekről is. Az E.ON elsőként teszi elérhetővé ezt az innovatív terméket az energiapiacokon Németországban és Olaszországban.

A vállalat már egy éve kínálja felhőszolgáltatását, de a megoldás eddig csak az E.ON Aura akkumulátoros tárolórendszerrel együtt volt elérhető. Ebben a változatban az üzemeltető által termelt napenergia csak akkor kerül a felhőbe, amikor az Aura tárolórendszere már megtelt. Az új rendszer sokkal egyszerűbb és kényelmesebb. Az ügyfelek megspórolhatják a fizikai tárolóeszköz vásárlási és telepítési költségeit, illetve a karbantartást is. Mindenekelőtt az ügyfelek ezáltal lehetőséget kapnak, hogy a maguk termelte energiát a felhőben kedvező feltételekkel félretegyék a téli időszakra, és így teljes mértékben fotovoltaikus energiával elégítsék ki energiaszükségletüket. Nincs többé hatékonyságveszteség.

„Az E.ON SolarCloud lehetővé teszi, hogy ügyfeleink teljesen ingyen és függetlenül létrehozzák saját személyes energiavilágukat, ami igazán egyedülálló lehetőség. A felhőmegoldás emellett további opciókat nyit meg a hőszivattyúk vagy az elektromos autók tulajdonosai számára is. Ez egyértelművé teszi az elektromos energia jelentőségét olyan területeken, mint a közlekedés és a fűtés” – mondta Karsten Wildberger, az E.ON igazgatósági tagja.

Az E.ON SolarCloud szolgáltatással a vállalat komoly piaci potenciált céloz meg. Egyedül a németországi piacon több mint 1,6 millió napenergiarendszer működik. Az E.ON szerint, valamint az E.ON és a Google Sunroof együttműködése keretében gyűjtött adatok alapján még legalább 10 millió olyan háztető van Németországban, mely alkalmas lehet a fotovoltaikus rendszerek telepítésére.

Az E.ON különböző konfigurációkban kínálja a terméket. Az alapváltozatban a fotovoltaikus rendszer csatlakoztatása havi 30,99 euróba kerül. Azon ügyfelek is megvásárolhatják az E.ON új megoldását, akik továbbra is akkumulátorral szeretnék üzemeltetni a rendszerüket. Az E.ON tovább folytatja sikeres és jól megalapozott együttműködését a SOLARWATT német akkumulátorgyártóval. A tárolótartályt is bármikor fel lehet újítani.

Részletes információ a követkető weboldalon található: www.eon-solar.de. Az E.ON Essenben az E-World energiakereskedési vásáron mutatja be innovatív termékét február 6. és 8. között.