Nagy szívás a postán dolgozni – forrtak az indulatok Balázsék műsorában

Ország

A HVG postások panaszairól szóló cikke volt a Rádió1 Balázsék című műsorának témája.

A műsorban elhangzott, a dolgozók tisztában vannak az ügyintézés lassúságával, de felső utasításra muszáj biztosításokat, sorsjegyeket ajánlgatniuk. Éves célt határoznak meg, és aki nem teljesíti – állítólag – raportra is hívhatják.

Már ki sem viszik a csomagokat?

HVG az RTL Híradójának egy múlt heti összeállítását is felidézi, amelyben arról volt szó, hogy a levélként feladott csomagokat már meg sem próbálják kivinni, hanem csak az értesítőt dobják be.

Panulin Ildikó, a Posta szóvivője azt mondta, nincs olyan utasítás, hogy csak értesítőt dobjanak be, egyszerűen vannak akkora küldemények, amelyeket nem tudnak beletuszkolni a postaládába.

Jelzést kapnak, ha rosszul állnak az éves céljukkal

Az életbiztosításokkal kapcsolatban elmondta, éves cél valóban létezik, de dorgálásról eddig nem hallott. Elismerte, hogy ha nem is figyelmeztetést, de jelzést kapnak a dolgozók, ha nem állnak jól az éves céljukkal. A postás jutalékot kap az eladott termékek után, ezért neki is érdeke, hogy minél többet sikerüljön elpasszolnia.

A rádióhallgatók között természetesen akadt néhány postai dolgozó is, akik egy kicsit máshogy látják a helyzetet, mint ahogy a szóvivő vázolta.

Azt írták,

az életbiztosítást kötelező ajánlani, és próbavásárlókkal ellenőrzik a postásokat. Nem ritka, amikor a dolgozó saját magának, vagy családtagjai részére köt biztosítást, hogy meglegyen az éves cél. Olyan is előfordult – írta egy hallgató –, hogy 15 ezer forintot vontak le egy alkalmazottól, mert nem adott el elég sorsjegyet.

A HVG arról is írt, hogy régóta a cégnél dolgozók fizetése alacsony, az ideiglenesen felvetteket pedig magasabb fizetési ígérettel csábítják. A szóvivő erről azt mondta: a logisztikában valóban magasabbak a fizetések. Ráadásul szerinte sokan keverik a bruttót és a nettót, ezért lehetnek félreértések.