Ezért volt érinthetetlen Hofi Géza

Ország

A Kádár-rendszerben könnyen megüthette a bokáját, aki a politikai elittel merészelt viccelődni. Hofi viszont a rendszerváltásig élvezte szent érinthetetlenségét. Most állítólag kiderült, hogyan.

Az RTL Klub XXI. század című műsorában a Mikroszkóp Színpad ikonja, Sas József (78) és egykori kollégái meséltek arról, ki is volt az a különös alak, aki éveken át felügyelte Hofi munkáját és egyengette kar­rierjét, illetve írta a poénjait – írja a Blikk.

– Az ő szerencséjére volt egy támogatója, Komlós János – idézte fel emlékeit Sas József, aki felfedte az évtizedes rejtélyt.

Komlós (†58) a Rákosi-korszak sötétebb éveiben nemcsak az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kihallgató tisztje volt, de humoristaként is színpadra lépett. Egy személyes találkozást követően ő lett Hofi Géza állandó szövegírója, és Komlós vezényletével Hofi és poénjai kinőtték magukat: az ­1970-es években már a Mikroszkóp Színpadon szerepelhetett – ahol Komlós volt az igazgató.

– Gézának ezek a bemondásai gondosan begyakorolt ­poénok voltak, amelyeket a néző már várt. Úgy hatottak, mint a rögtönzés, de természetesen nem voltak azok – magyarázta Szirtes Tamás (72) rendező.