Kass János alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában

Kultúra

Kass János alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás kedden a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Parallel folyamatok címmel.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kass János Baráti Kör, a Mozaik könyvkiadó, valamint számos magánszemély segítségével létrejövő kiállítás a szegedi születésű, de aktív alkotóéveit Budapesten töltött művész életművének komplexitását igyekszik bemutatni. Kass János a könyvtervezés és illusztrálás mellett tervezett bélyegeket és plakátokat, készített szobrokat, sőt fotózott is.
A kiállítást a Kékszakállú herceg várához 1970-ben készült, a művész legdekoratívabb és legtöbbet reprodukált szitanyomás-sorozata nyitja, míg a második teremben a Háry János- és a Hamlet-illusztrációk kaptak helyet.

Kass János Madách Imre műveivel való kapcsolatát külön terem mutatja be a tárlaton. A művész 1966-ban illusztrálta először Az ember tragédiáját, de a Mózes című drámához is készített egyedi képi világú grafikákat. A látogatók megismerhetik a Fejek című konceptuális sorozatot is, amelyet a Kass János elszemélytelenedés-élménye inspirált a hetvenes évek elején. E sorozatra épülve alkotta meg 1981-ben Kass János a magyar származású, akkor már világhírű John Halas rendezővel a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely szintén látható a kedden nyíló kiállításon.

A tárlat utolsó terme az alkalmazott grafikus sokoldalúságát hangsúlyozza. Itt mutatják be a Kass János tervezte bélyegeket és ex libriseket, szépirodalmi igényű írásait, s a galéria folyosójának falain kapnak helyet az idős művész által a Mozaik kiadó ábécés könyveihez készült illusztrációinak nagyméretű, színes reprodukciói.

A július 21-ig látható tárlat kurátora, Képiró Ágnes szerint a Kass János által készített illusztrációk kvalitását és egyben az alkotóművész zsenialitását jelzi, hogy a kiadványokhoz készített grafikai lapok ugyan szövegekhez kapcsolódnak, de önálló alkotásként is megállják helyüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.