Ifjú zeneművészek nyári akadémiája lesz Debrecenben

Kultúra

Tizenhetedik alkalommal, július 14-től 23-ig rendezi meg a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara az Ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiáját, amelyen világszerte ismert művésztanárok mesterkurzusain vehetnek részt a fiatal zeneművészek, hazai és külföldi zeneművészeti egyetemek, karok és intézetek hallgatói, zeneművészeti szakközépiskolák növendékei – közölték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
Duffek Mihály dékán elmondta: mintegy kétszázan jelentkeztek az idei programra a világ 22 országából, köztük Amerikából, Ausztráliából, Costa Ricáról, Kanadából, Belgiumból, Svájcból, Tajvanról, Vietnámból, Szerbiából, Törökországból, Olaszországból, Németországból és Spanyolországból is érkeznek ifjú muzsikusok.
A vonós, fúvós és ütőhangszerek mesterkurzusain a tehetséges fiatalok intenzív fejlesztő munkát végeznek. Az évről évre visszatérő szakemberek mellett idén először tart kurzust Kiss József oboaművész, a Hochschule für Musik Detmold professzora, Wim van Hasselt, a freiburgi zeneakadémia trombita professzora, valamint Dominique Vleeshouwers, az amszterdami zeneakadémia és a Percussion Friends csoport tanára – sorolta a dékán.
Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója hozzátette: a világ hangversenytermeit megjárt művészek a rendezvény ideje alatt esténként ingyenes hangversenyeken mutatkoznak be a debreceni közönségnek a zeneművészeti kar Liszt termében.
A Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat nyitóhangversenye a nyári akadémia hivatalos megnyitóját követően, július 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik. Ebben az időpontban nyílik meg a zeneművészeti karon épületében Szigeti Tamás fotóművész kiállítása is, aki a tavaly megkezdett munkáját folytatva újra ismert zenészek egykori és mai arcképeit hozza el Debrecenbe – ismertette a részleteket a művészeti igazgató.
Elmondta, hogy az idén is megrendezik az akadémiája keretében a Petrovics Emil énekversenyt. Az országban egyedülálló megmérettetésre kizárólag kortárs szerzők műveivel jelentkezhetnek az énekesek. A tavalyi nagy sikerű kurzusát követően újra érkezik a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág, aki a modern mime, tánc, instant kompozíció és zene világát ötvözi mesterkurzusán. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat.
Az évről évre újjáalakuló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is a debreceni nyári akadémia keretében készül nyári turnéjára. A zenekari tagok július 10-én, hétfőn kezdik meg a közös munkát Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Georges Bizet műveiből összeállított műsorukat elsőként július 23-án a Kölcsey Központban hallgathatja meg a közönség, a nyári akadémia zárásaként. Másnap, július 24-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió nagytermében, július 25-én Galántán, a városi művelődési központban, július 26-án Budapesten, a Városmajorban, 27-én pedig Kismartonban, az Esterházy-kastély Haydn termében lép fel a  Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar – jelezte Váradi Judit.