Két kategóriában is nyert Debrecen

Kultúra

A Fenntartható városért és a Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért elnevezésű kategóriákban ismerték el Debrecent a Holnap városa-díjátadón. A 2010-ben, Budapesten elindított City Hungary Program része a Nemzeti Fenntartható Városdíj, amelyet a jó példákat megvalósító önkormányzatoknak és vállalkozásoknak osztanak ki 2013 óta minden évben.

Az átadón a díj fővédnöke, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke azt mondta: „a fenntartható fejlődés megteremtéséhez változásokra van szükség. Első lépés az lehet, hogy kisebb és nagyobb közösségekben beszélni kezdenek a ma élő emberek jóléti ideáljáról, azokról a tényezőkről, amelyek – a Föld megmentése mellett – minél több ember számára megteremtenék a jólétet. Ebben a kezdeményezésben a városokra vezető szerep vár.

A városokban, különösen a tudatosan kiválóságra törő városokban, az emberek ismerik egymást, ismerik a vezetőket, elfogadott értékek keretezik napjaikat, a bizalom a polgárok féltve őrzött kincse.”

Debrecen a Fenntartható városért pályázatában kiemelte a gazdaságélénkítő kezdeményezéseit, az EDC Debrecen szerepét és a nemrég elfogadott befektetésösztönző programot, amelyben pénzügyi támogatást nyújthat vállalatoknak. Emellett a szakképzés fejlesztéséről és az induló startup vállalkozásokról, valamint a 2016. november 14-19. közötti STARTUP hétről is tájékoztatást adott a bíráló bizottságnak. A pályázat azzal zárul, hogy „az önkormányzat kiterjedt munkahelyteremtési és vállalkozásfejlesztési törekvésekkel a szellemi tőke erősítésével, az esélyegyenlőség biztosításával és a környezeti fenntarthatóságot támogató fejlesztéseivel együttesen törekszik arra, hogy élhetőbbé tegye a városlakók mindennapjait.”

A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért elnevezésű pályázatban kulturális intézményeit és a városi rendezvényeket mutatta be az önkormányzat a Debreceni Virágkarneváltól kezdve, a Campus Fesztiválon át a DESZKA Fesztiválig. Ez a pályázat azzal a konklúzióval zárult, hogy „Debrecen a XXI. század első évtizedére Kelet-Magyarország kulturális központjává vált. Debrecent kihagyni Magyarországon olyan, mintha Rómában nem látogatnánk meg a Vatikánt.”

A két díjat 2016. november 4-én, pénteken vette át a Fővárosi Önkormányzat Dísztermében Komolay Szabolcs alpolgármester.

A Bíráló Bizottsági Tagjai:

Réthelyi Miklós, a Holnap városáért Díj Bíráló Bizottságának az elnöke,
az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke
Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke
Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense
Pásztor Erika Katalina, építész, az Építészfórum főszerkesztője
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke
Szűcs Ervin, a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója

 

2016 Holnap városáért díjazottjai:

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tata Város Önkormányzata
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

ZÖLD VÁROSÉRT kategória
a) Önkormányzatok
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Gyula Város Önkormányzata
Mórahalom Városi Önkormányzat

b) Cégek
MOL Magyarország(MOL Bubi Program)

ÜZLET A VÁROSÉRT kategória
Budapest Bank Zrt. (Békéscsabáért Program)

A MŰVÉSZET, A KULTÚRA, AZ ÖRÖKSÉG MEGŐRZÉSÉÉRT kategória
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
Újhartyán Város Önkormányzata