Gyereknapi hétvége az Agórában

Kultúra

Az Agóra Tudományos Élményközpont egész hétvégén különleges gyereknapi programokkal és kedvezményes belépőjeggyel várja a látogatókat. A gyerekek és a felnőttek láthatnak izgalmas fizikai és kémiai kísérleti bemutatókat, a planetáriumban pedig csillagászati előadást és teljeskupolás filmeket. A gyerekek építhetnek DNS-t vagy olyan elektronikus kütyüket, amelyek sípolnak, világítanak és mozognak, de készíthetnek színes hűtőmágnes-manókat is kupakokból. Ezenkívül szombat és vasárnap délután is felfedező túrák indulnak a Botanikus Kertbe.

Programok

Makacs kémia 11.00, 15:00

Helyszín: nagyelőadó Miért nem ég el a meggyújtott rongy? Miért nem hagy nyomot a tinta a laborköpenyen? Hová tűnt a kóla színe? Legújabb kísérleti bemutatónkban mintha a bolondját járatná velünk a kémia, nem úgy viselkedik, ahogy várnánk. Kémiai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk

Villám show 13.00, 17:00

Helyszín: nagyelőadó Mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok? Miért van hangjuk és fényük? Milyen hatással vannak környezetükre és kell-e tőlük félnünk? A fizikai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Kémleld a Napot! 10:00-13:00

Helyszín: az Agóra előtti tér Jó idő esetén az Agóra csillagászai kitelepülnek az épület elé a mobil naptávcsővel, amelyen keresztül a látogatók megcsodálhatják a Napot.

Kreatív tudomány speciál 10:00-13:00

Helyszín: fogadótér Ez a foglalkozás az újrahasznosítás jegyében zajlik majd. Készítünk újságpapírból ékszert, műanyag flakonból vicces tolltartót és kupakokból színes hűtőmágnes-manókat.

Építsünk DNS-t! 10:30, 12:00

Helyszín: -1. emelet, orvosbiológiai laboratórium Mi is az DNS és hogyan képes meghatározni, hogy milyenek vagyunk? Ha szabad szemmel láthatnánk, vajon hogyan nézne ki? A foglalkozáson DNS karkötőt is készíthetsz gyöngyök segítségével! A 45 perces foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudnak látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Programok a digitális planetáriumban

Lehozzuk a csillagokat! 11:00, 14:00, 16:00

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20 perces programban a tavaszi csillagképekről és égi eseményekről illetve a Hold fázisairól lesz szó.

Ragyogó égbolt 12:00, 15:00

A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény.

A Földtől a Világegyetemig 13:00, 17:00

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári A planetáriumi programokat 6 éves kortól ajánljuk. A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. Regisztráció a helyszínen