A magyar nyelv napja – Debrecen testvérvárosaival ünnepel

Kultúra

Idén is testvérvárosaival együtt rendezi meg Debrecen november 13-án a Magyar nyelv napjának eseményeit azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre – közölte a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója a programokról tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Jantyik Zsolt elmondta: Balatonfüred és Nagyszalonta mellé idén Gyula városának művelődési intézménye is csatlakozott, így november 13-án 11 óra 45 perckor már négy városban szavalják el közösen a középiskolások Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című versét, majd élő körkapcsolásban jelentkeznek be a városok a központi ünnepség helyszínére, a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

A DMK Belvárosi Közösségi Házában nap közben nyelvi játékokat szerveznek általános iskolásoknak: a gyerekek óriás keresztrejtvényt oldanak meg, könyvjelzőt, versfát készítenek, keresik a legviccesebb magyar szót. Este az anyanyelvről, költészetről, fordításról folytat pódiumbeszélgetést Szirák Péter irodalomtörténész Térey János költővel, drámaíróval.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója közölte: gálaműsorral ünnepelnek, amelyen főként a fiatalokhoz szólnak, akik megtudhatják, milyen volt az élet 170 évvel ezelőtt, amikor nem a magyar volt a hivatalos nyelv.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója azt emelte ki, hogy nemcsak a beszédben van jelen a magyar nyelv, hanem az áthatja az egész magyar kultúrát, így a zenét, táncot. Éppen ezért versek, dallamok összekapcsolásával várják elsősorban a legkisebbeket, emellett szavalóversennyel emlékeznek száz éve született debreceni költőre, Tóth Endrére.

Az Alföldi Nyomda múzeumában a Magyar nyelv napján bemutatják a nyomda gépeit, sőt a Gutenberg-préssel nyomtathatnak is az érdeklődők.

A programokról bővebben a www.debrecenimuvkozpont.hu oldalon lehet tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.