Karitász

Nem csak az adventi időszakban segíti a nehéz sorsú embereket az egyházmegyei Karitász

Gazdaság Helyi hírek Ország

Horgolt angyalkák, asztali és fenyőfa díszek, síelő és toboz manócskák is várták az érdeklődőket a december 12 és 19 között nyitva tartó Karitász Vásáron, a szegedi Nagyáruház földszintjén. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász az adventi időszakban több jótékonysági akcióval is segítette a nehéz sorsú embereket.

– Egy híján harminc évvel ezelőtt egyetemisták hívták életre az eseményt, hogy segítséget nyújtsanak a nehéz sorsú családoknak az ünnepi időszakban – mondta a kezdeményezésről Ancsa-Molnár Hajnalka, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász irodavezetője.

A lényege az volt, amit ma is őriznek és tovább visznek, hogy egyszerű alapanyagokból készült karácsonyi dekorációkkal kedveskedjenek az érdeklődőknek. A kézműves ajándékok vásárából befolyt összegek pedig jótékony célt szolgálnak, az előző évekhez hasonlóan ezúttal is nehéz sorsú családok fűtés támogatására fordítják.

– Azt látjuk, hogy nagyon sok családnak a fűtés okozza ebben az időszakban a legnagyobb problémát, és ott, ahol egyébként is nehéz beosztani a bevételt, ez halmozottan probléma. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idei Karitász Vásáron befolyt összeget a rászorulók fűtésének támogatásra fordítjuk – mondta Ancsa -Molnár Hajnalka, hozzátéve, ezt januárban fogják szétosztani.

A kézműves termékeket és ajándékokat idén is önkéntesek készítették a Karitász Alkotóházban.

Közel 30 ember keze munkáját dicsérik az alkotások, de a vásárra szívesen fogadtak bárkitől otthon készített kis kreatív ajándéktárgyat is. – Mostanában mindenkinek nehezebb, ezért is örülünk annak, hogy a nagyáruházi vásáron az látszott, nem csökkent a segítő készség. Többen nem az ajándéktárgyak megvételével támogatták a kezdeményezést, hanem azon felül is adtak adományokat – hangsúlyozta az irodavezető.

Náluk a december az csúcsidőszak, azzal együtt, hogy azért a többi hónap is munkás. A karitász egyházmegyei központjában, a szegedi Csongor téren mindig nagy a jövés-menés, gyakran csörög a telefon – az egyházmegyében működő 43 csoport közel ötszáz önkéntese rendszeres kapcsolatban áll mind a rászorulókkal, mind pedig az egyházmegyei munkatársakkal. Az adventi időszak tényleg pörgős, ezt ottjártunkkor mi is megtapasztalhattuk.

Nagyon sok élelmiszercsomagot juttatnak el ilyenkor a rászorulóknak, csak a Csongor téri iroda legalább 60-at juttatott célba, a rászorulókhoz. Az egyik rendszeres támogatójuk, Havancsák László vállalkozó és a fia idén is segített, nekik köszönhetően a szegedi és két vidéki Karitász csoport 230 csomagot oszthatott szét rászoruló körében.

Több mint két évtizede működtetik már krízisidőszakban a Szent Erzsébet hajléktalan teajáratot.

– Heti rendszerességgel teát, zsíros kenyeret osztunk, illetve szükség szerint alkalmanként takarókat, gyertyát is viszünk a hajléktalanoknak – beszélt Ancsa-Molnár Hajnalka egy másik példamutató és nagyon fontos teendőjükről, hozzátéve, november eleje óta csinálják és március végéig nem is hagyják abba.

Elmondta, hogy mindig vannak olyan hajléktalanok, akik a legnagyobb hidegben sem akarnak bemenni a szállóra, ezzel együtt sokan úgy érkeznek a Lechner téri ételosztásra, hogy hajléktalanszállón laknak. Megtudjuk, ide nem csak a fedél nélküliek, illetve kaphatnak ételt, hanem a nehéz sorsúak is. Utána pedig a Karitász segítői körbejárják a hajléktalanokat és ételt visznek nekik, ami idén inkább konzerv. Még a karácsony előtti kedden is osztottak élelmiszercsomagot Szegeden, az Alföldi utcában.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász példásan gyorsan reagált az orosz-ukrán háborúra, a segélyszervezet már február végén 120 Ukrajnából menekült embernek nyújtott szállást Szegedtől 10 kilométerre, Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban. A jogi és egészségügyi támogatás mellett lelki segítséget is nyújtottak a katonai konfliktus elől menekülőknek. A családok a karitász önkénteseinek segítségével jutottak Szegedre, a határon ragadt hozzátartozókat Záhonyból szállították ide.

Az egyházmegyei karitász tematikus gyűjtést is szervezett, ezeket az adományokat a vendégek rendelkezésére bocsátották. Többek között bébi- és gyermekruhákat, pelenkát, meleg holmikat, higiéniai és tisztálkodószereket kaptak a menekültek.

Jelentős adományokat kaptak a Szegedi Tudományegyetemtől, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivataltól, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatától, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatótól, a Karitáció Alapítványtól, az ÁGOTA Alapítványtól és a L.É.T. Egyesülettől.  A cégek, szervezetek mellett családoktól is érkeztek adományok a háború elől hazánkba menekülőknek.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Domaszék mellett Ásotthalmon és Szegeden, az Öthalmi kollégiumokban is biztosított szállást az Ukrajnából érkezett menekülteknek.

 A befogadottak pénzbeli támogatáson felül meleg ruhákat és gyermekholmikat is kaptak a segélyszervezettől.

– Összesen körülbelül 200 ember volt a három helyszínen, az Öthalmi kollégiumot később átvette a katasztrófavédelem, körülbelül egy hónapig voltunk ott, ahogy Ásotthalmon is, legtovább a zöldfási maradt. Mindegyik helyszínen teljes ellátást, étkezést, szállást, orvosi ellátást és jogi tanácsadást biztosítottunk – beszélt Ancsa -Molnár Hajnalka egy nem tervezhető, de nagyon fontos idei feladatukról.

Megtudtuk, azóta a Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban sincsenek már menekültek, sok család visszament, illetve munkát és lakhatást talált máshol. – Akik igénylik, azokkal ma is kapcsolatban vagyunk, adtunk nekik például iskolakezdési támogatást, élelmiszercsomagot, de egyre inkább önjáróak, önfenntartóak már – mondta az irodavezető.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Keressen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!