Csemegekukorica a szegedi Mars téri piacon

Megfizethető, de csak öntözve terem idén a csemegekukorica

Gazdaság Helyi hírek

Szezonális mustrán voltunk minap a szegedi, Mars téri piacon, az őszibarackra és a csemegekukoricára voltunk kíváncsiak. Susányi István családapának mindkettő volt a kosarában, a 11 és a 13 éves gyermek is nagy fogyasztónak számít. Az őszibarackról itt írtunk.

Csemegekukoricából ezúttal négy csövet vásárolt. – Százötven forint volt darabja, láttam olcsóbban is, én is vettem már 120-ért – mondta érdeklődésünkre, hozzátéve, fontos, hogy mekkora a cső és milyen ízű a kukorica. Ők jellemzően 40-50 percig szokták főzni.

A bevásárlókosárban láttunk paradicsomot és csemegeszőlőt is az őszibarack mellett. – Mindig ezzel jövök ki a piacra és próbálok nem kérni zacskót a portékához, illetve hozok inkább otthonról – figyelmeztet bennünket is a környezettudatosságra.

Kéri Mihályné 10 csövet vásárolt, ő is 150 forintért darabját, egy szép nagy görögdinnye mellé.

Viszem az unokáknak, nagyon szeretik, most kényeztetem őket, ha már itthon vannak Svédországból

– mondta, hozzátéve, 10 unokája van a két gyermekétől, de már büszke, háromszoros dédnagymama is.

– Nagyon nehéz lenne itthon élniük, meg is értem őket, csak azt sajnálom, hogy évente csupán egyszer láthatom őket, akkor is csak egy hétre jönnek – mondta könnyeivel küszködve.

Ahhoz képest, hogy a Susányi családban 40-50 percig főzik a kukoricát, láttunk olyat is, ahol a kiírás szerint ehhez 10 perc is elegendő. – Fontos, hogy a víz forrásától számoljuk az időt és nem mindegy, hogy milyen fajta. Ez például Dessert – mondta és mutatta Rákóczi Ferenc. A csólyospálosi fiatalembertől megtudtuk, heti négyszer, ötször jön a szegedi piacara.

– Szerencsére győzzük locsolni, víz nélkül semmi nem lenne belőle a nagy melegben – árulja el érdeklődésünkre. Várhatóan szeptember végéig tart ki náluk a csemegekukorica, ahogy érnek egymás után sorban a különböző fajták. Két vásárló között, illetve mialatt beszélgettünk, folyamatosan járt a keze Ferencnek, szedte le a csuhé nagyobb részét a csövekről.

– Nem hagyom itt, inkább hazaviszem, könnyen befér az autóba visszafelé és a kecskéink nagyon szeretik

– mondta arra a kérdésünkre, hogy mi lesz ezzel a temérdek zölddel.

Országosan az idei csemegekukorica termésátlagok az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek. A Syngenta Magyarország MTI-hez is eljuttatott közleményéből kiderült, a rendkívüli aszály miatt a korai öntözetlen állományok több mint egyharmadát nem lehetett betakarítani. A fennmaradó területeken sem volt sok köszönet. Sok esetben rendkívül alacsony, 2-7 tonnás hektáronkénti termésátlag a jellemző, ami komoly veszteség a gazdáknak és a feldolgozóknak egyaránt.

Egy kedvező időjárású évben az öntözetlen területek termésátlaga elérte a 16 tonnát is. Idén a locsolt hektárokról is csupán 16-18 tonnát takaríthatnak majd be, szemben a korábbi, akár 20-22 tonnás átlaggal. A kedvezőbb időjárású években jellemző 500 ezer tonna összterméssel szemben

idén várhatóan 400 ezer tonna csemegekukoricát takarítanak be Magyarországon a Syngenta becslései szerint.

A tavalyihoz hasonló, mintegy 30-33 ezer hektáros területen vetettek csemegekukoricát a gazdák, ezzel Magyarország továbbra is a legnagyobb termesztő Európában, megelőzve Franciaországot – az Egyesült Államok után pedig hazánk a világ második legnagyobb exportőre is.

Kovács András

Fotók: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!