Olyan minősítést kapott a Debreceni Egyetem orvosképzése, amit Amerikában is elismernek

Egyetem Helyi hírek

Az Orvosképzési Világszövetség (WFME) szempontrendszere szerinti akkreditációt kapta meg a Debreceni Egyetem általános orvosképzése. Magyarországon elsőként kapták meg az elsimserést, mely 8 évig érvényes – tette közzé a Debreceni Egyetem.

Az orvosi diploma honosításához az Egyesült Államokban teljesíteni kell egy vizsgát, a United States Medical Licensing Examination-t (USMLE). Erre 2024 után csak azok jelentkezhetnek, akik olyan egyetemen szereztek diplomát, melynek képzését az Orvosképzési Világszövetség, a World Federation for Medical Education (WFME) által elismert szervezet akkreditálta. A Debreceni Egyetem akkreditáló szervezete a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), melynek tevékenységét egy másfél éves eljárás végén idén márciusban ismerte el a WFME.

Az eljárásban vizsgálták és értékelték többek között a képzési programot, az oktatók kiválasztását, az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit, a minőségbiztosítási folyamatokat, illetve a támogató folyamatokat, például a képzés során alkalmazott oktatási módszereket, az értékelés rendszerét, az oktatói teljesítményt, az oktatók képzését és fejlesztését.

– Az, hogy megkaptuk a minősítést, növeli az itt szerzett diploma értékét, illetve versenyelőnyt jelent a Debreceni Egyetemnek azokkal az intézményekkel szemben, amelyek még nem rendelkeznek ezzel az akkreditációval – hangsúlyozta Mátyus László, dékán.

– Ez az eljárás feltétlenül szükséges volt a debreceni orvosképzés Amerikai Egyesült Államokban történő folyamatos elismeréshez. Ez olyan országok jelentkezői számára is nagyon fontos, mint Izrael, Japán, vagy Dél-Korea, mivel ezen hallgatók saját hazájukban való elhelyezkedésében is fontos szempont ennek az akkreditációnak a megléte – emelte ki Jenei Attila professzor, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.