Átadták a bólyi német nemzetiségi iskola menzáját

Helyi hírek

Átadták a Baranya megyei Bóly német nemzetiségi általános iskolájának új, százfős, javarészt kormányzati támogatásból létesített menzáját pénteken.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte: a mintegy 80 millió forintos beruházás a helyiek és a kormány összefogásában valósult meg, és kiváló példája a nemzetiségek, az önkormányzat és a kabinet együttműködésének.

Az elmúlt öt-hat évben a kormány mintegy 120 millió forint támogatást biztosított a német nemzetiségek érdekében elvégzett bólyi fejlesztésekhez, amiben kiemelkedő szerepet vállalt Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, szószóló is – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a német nemzetiség országos szinten is élen járt az intézmények, különös tekintettel az iskolák fejlesztésében az utóbbi években.

A tíz évvel ezelőtti tucatnyi helyett ma 95 óvodát, iskolát működtetnek német nemzetiségi önkormányzatok, így “szolgálják a megmaradásukat, ápolják hagyományaikat, kultúrájukat” – fogalmazott Soltész Miklós.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormányzat az elmúlt évtizedben minden lehetőséget igyekezett megadni a magyarországi német nemzetiségűeknek.

Bólyon hamarosan megépül a tanuszoda kormányzati forrásokból, és rövidesen a tornacsarnok megépítésének finanszírozásáról is dönt a kabinet – tette hozzá.

Hárs József, Bóly polgármestere azt mondta, hogy az új menzának köszönhetően a tanulóknak nem kell napi másfél kilométert gyalogolniuk a kollégium étkezdéjéhez.

Győriné Meiszter Katalin, az iskolát fenntartó Bólyi Német Önkormányzat elnöke az MTI-vel közölte: a 400 diák oktatását, nevelését végző Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a Miniszterelnökség 60 millió és a BNÖ 20 millió forintos támogatásának köszönhetően száz fő befogadására alkalmas étkezőt és egy melegítő-tálaló konyhát alakítottak ki egy épület átalakításával.