Jogerősen pénzbüntetésre ítélte a bíróság a mohácsi fesztiválon garázdálkodó férfit

Helyi hírek

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2019. december 17. napján megtartott nyilvános ülésen kihirdetett végzésével a Mohácsi Járásbíróság 2019. március 28. napján kelt ítéletét – amellyel Cs. G. elsőrendű és B. Z. másodrendű vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt bűnösnek mondta ki.

Az elsőrendű vádlottat 200.000 forint pénzbüntetésre, míg a másodrendű vádlottat 160 óra fizikai természetű közérdekű munkára ítélte a Pécsi Törvényszék; B. Z. másodrendű és P. A. harmadrendű vádlottakat pedig az ellenük testi sértés bűntette, a harmadrendű vádlottat további társtettesként elkövettet garázdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette – helybenhagyta. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a másod- és harmadrendű vádlottak bűnösségének megállapítása, a másodrendű vádlott büntetésének súlyosítása és a harmadrendű vádlottal szemben büntetés kiszabása végett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a harmadrendű vádlott férfi biztonsági őrként dolgozott 2017. szeptember 10-én egy mohácsi fesztiválon. A hajnali órákban a harmadrendű vádlott egy biztonsági őr társával intézkedni kezdett az elsőrendű vádlottal szemben, aki jegy nélkül akart bejutni a rendezvényre. Mivel az elsőrendű vádlott többszöri felszólítás ellenére nem akarta elhagyni a rendezvény területét, a két biztonsági őr tolni kezdte a kijárat felé.

Ezt észlelte egy kívülálló személy, a másodrendű vádlott férfi, aki szintén odament az elsőrendű vádlotthoz és többször meglökte. Az elsőrendű vádlott ekkor a földre esett.

Ezután az elsőrendű vádlott felállt, a másodrendű vádlott többször megpróbálta megütni, de nem sikerült, az elsőrendű vádlott hárított, és egyszer sikerült megütnie a másodrendű vádlottat, aki ettől a földre esett.

Az elsőrendű vádlott ezt követően a harmadrendű vádlottat megkísérelte nekifutásból megrúgni, ő azonban hárította a támadást, és az elsőrendű vádlott ekkor hanyatt a földre esett.

A dulakodás során az elsőrendű vádlott súlyosan, a másod- és harmadrendű vádlottak könnyebben sérültek.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy a másod- és harmadrendű vádlottak megrugdosták a földön fekvő elsőrendű vádlottat.

Az első- és másodrendű vádlottak nyilvános rendezvényen elkövetett, kihívóan közösségellenes és erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, illetve riadalmat keltsen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.