SZTE sajtómeghívó 1989-es konferenciára

Egyetem Helyi hírek

A Szegedi Tudományegyetem

 

tisztelettel meghívja Önt az

1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című konferenciára

  1. november 28-án, csütörtökön 11 órai kezdettel.

 

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra,

Szeged, Kálvária sgt 23.

Országos jelenkor-történeti és politológiai konferencia egyik szervezője és házigazdája a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Politológiai Tanszék. Az 1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei című, 2019. november 28-30. közötti program a jelenkor-történeti, a politológiai kutatás és a társadalomtudományok legjobb hazai műhelyeit és különösen fiatal kutatóit vonja be a közös gondolkodásba, 1989 előzményeit, hatásait és emlékezetét tág időkeretben elhelyezve több tudományág nézőpontjából is értelmezi.

A 3 napon át tartó konferencián 64 szekciótéma köré csoportosítva több mint 250 előadás hangzik el. A szekciók témakörei egyszerre törekednek az elmúlt harminc év kutatási eredményeinek összegzésére, miközben igyekeznek felhívni a figyelmet a rendszerváltás vizsgálatának legfrissebb tematikai és módszertani megközelítéseire is. Egyes intézmények, egyetemi tanszékek és alkotói közösségek, mint például a Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete, az ELTE BTK Filmtudományi Intézete, az 1956-os Intézet vagy a Nyitott Társadalom Archívum, a Történelemtanárok Egylete önálló szekcióban mutatják be kutatóműhelyük munkáját.

Az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszéke a konferenciához kapcsolódóan poszterversenyt hirdetett középiskolások és egyetemi hallgatók számára.

A konferencia szervezői: a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Politológiai Tanszék, az MTA BTK Történettudományi Intézet, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék, az Eszterházy Károly Egyetem Történettudományi Doktori Iskola, az 1956-os Intézet Alapítvány, az SZTE ÁJTK Statisztikai és Demográfiai Tanszék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.