Életet mentettek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtói

Ország

Bárhol, bármikor életveszélyes állapotba kerülhet valaki. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei képzési központja hatékonyan felkészít ezekre a helyzetekre; sőt a vizsga is jól jön a „jogsihoz”.

Macsi Balcsi vagy Balaton? – nem a helyen múlik: bárhová lép, kincset ér az, aki felkészül az elsősegélynyújtás ismereteiből. Megmentheti a beteg életét, a gyógyulás és felépülés esélyei is rajta múlnak abban a néhány percben, amíg a mentők a helyszínre nem érnek. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsgaközpontjában több tanfolyamot is szerveznek augusztusban, a jelentkezésekhez igazítva a képzések számát és időpontját.
A Vöröskereszt munkatársai és az oktatók javasolják a fiataloknak, hogy töltsék hasznosan a nyarat, tanulják meg a korszerű ismereteket mentős szakemberektől, gyakoroljanak műsebeken, életszerű helyzetekben, s intézzenek mindent egy helyen: a tanfolyamot, az adminisztrációt és a vizsgát. Ezután a jogosítvány megszerzéséhez szükséges igazolásra sem lesz gondjuk.

Megyénk ifjai is szolgálnak

Megmentették egy középkorú férfi életét a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának ifjúsági önkéntesei Balatonbogláron a szolgálat 20. napján, július 17-én. Azon a napon is – és a program kezdetétől minden turnusban – Hajdú-Bihar megyei „ifisek” szolgáltak az északi part strandjain. Az 5. elsősegélynyújtó turnus hivatalosan is az övék, de szinte minden héten képviselik a megyét ifjúsági vöröskeresztesek a Balatonon, és készen állnak a strandolók megsegítésére.

’Légy te is szuperhős’

Családon belül, baráti körben is szükség lehet az elsősegélynyújtóra. Mindenkinek megnyugtató, ha van a közelében valaki, aki pontosan és helyesen tudja az elméletét és gyakorlatát ennek az ismeretcsoportnak. „Tudd és tedd” – hosszú ideje így motiválják a vöröskeresztesek a fiatalokat és felnőtteket, hogy segítsenek bajba jutott embertársaikon. Váljanak kincsekké, ha úgy tetszik, „titkos szuperhősökké”, akik mindig, mindenhol bevetésre készek, és bármikor életmentőkké válhatnak. A cél, hogy minél több emberre számíthassanak a betegek, és minél több ember számíthasson a másikra a mentők kiérkezéséig szükség esetén.