Tanácskozás a rákbetegek hatékonyabb kezeléséről

Egyetem Helyi hírek
DAB Székház adott helyett a rákbetegek hatékonyabb kezeléséről szóló tanácskozásnak.

Onkológusok, reumatológusok és gyógytornászok találkoztak hétfőn a DAB Székházban, ahol a rákbetegek hatékonyabb kezeléséről tanácskoztak a Debreceni Egyetem szakemberei.

A Klinikai Központ Onkológiai Intézete által szervezett március 6-ai eseményen a reumatológia és onkológia határterületeiről, a betegek fizioterápiás kezelési lehetőségeiről, valamint a közös ellátási és rehabilitációs módokról egyeztettek a résztvevők.

– A fiziko- és fizioterápia számos olyan lehetőséget rejt, amelyeket a különféle daganatok kezelése során nagyszerűen lehet alkalmazni, ezért kulcsfontosságú lenne beépíteni az onkológiai ellátás mindennapjaiba – fogalmazott Horváth Zsolt, az Onkológiai Intézet igazgatója.

A szakember rámutatott, hogy a rákos betegek gyógyítása során alkalmazott gyógyszerek sokszor mozgásszervi panaszokhoz, a csontok, izmok, szövetek sorvadásához vezethetnek. Az intézetigazgató ezért is tartja fontosnak, hogy a reumatológusok és onkológusok találkozzanak, megismerjék egymás terápiás szokásait, azok mellékhatásait és a közös kezelési lehetőségeket.

– A fizioterápia általában rendkívül hasznos élettani változásokat eredményez: fokozza a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és gátolja a gyulladásos folyamatokat. Mégis, sokszor félve javasolják ezeket a módszereket, holott nemcsak lehet, hanem kell is alkalmazni, mert hatékonyan segítik a daganat elleni védekezést, a megelőzés és a kezelés szempontjából is igen hasznos – jelentette ki Horváth Zsolt.

Az együttműködés, együttgondolkodás jegyében tartott szakmai találkozón elhangzott, hogy debreceni Onkológiai Intézetben most is kiemelt figyelmet fordítanak a betegek fizioterápiás kezelésére. A klinikán fekvő rákbetegek reggelente csoportos átmozgató tornán vehetnek rész, de a gyógytornászok egyéni terápiákat is tartanak. Azoknak az emlődaganatos betegeknek például, akiknek hónalji nyirokcsomó műtétjük volt, megtanítják, miként tudják megelőzni a nyirokpangást a felkart tornáztatásával.

A gyógytornász szerepe kiemelten fontos abban is, hogy a rákbetegek a kezelések mellékhatásaként leépült izomzatukat visszanyerjék. Az elsorvadt izmokat, a legyengült szervezetet ugyanis olyan speciális tornával kell erősíteni, amely nem terheli túl a beteget, de nem is túl kíméletes.

Horváth Zsolt meglátása szerint az onkológusoknak érdemes megtanulniuk, hogy a reumatológusok milyen típusú terápiákkal tudják segíteni a rákos betegek gyógyulását, legyen szó akár a legkorszerűbb immunterápiákról, vagy a hagyományos, nem szteroidos fájdalomcsillapítókról. Ugyanakkor a reumatológusok, gyógytornászok is tanulhatnak az onkológusoktól, és bátorítást kaphatnak a rákbetegek gondozásához.

www.unideb.hu