Ukrajnai partnerekkel kötött együttműködési megállapodásokat Debrecen

Gazdaság Helyi hírek

Liubov Nepop ukrán nagykövet vetette fel 2016. szeptember 23-i debreceni látogatásán, hogy a november végi miniszterelnöki találkozót követően kétoldalú együttműködési megállapodásokat köthetne Debrecen két ukrán várossal, Ungvárral és Harkovval, valamint az Ukrán Országos Önkormányzattal.

Az együttműködési megállapodásokat Papp László, Debrecen polgármestere, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere, Mikhajlo Fatyejev, Harkov alpolgármestere és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke írta alá 2016. november 25-én Debrecenben. Ezen megállapodások alapján a szerződő felek vállalják, hogy folyamatossá teszik a delegációk cseréjét, főként abból a célból, hogy a város által végzett feladatok és tevékenységek minden területén tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak. A felek kölcsönös célja a városok közötti kapcsolatok, hagyományok ápolása és megerősítése, elsősorban konferenciák, szimpóziumok és kiállítások szervezésével.

Történelmi nap volt a mai Debrecen életében. Így fogalmazott Papp László polgármester az együttműködési megállapodások aláírása után. Délelőtt a Debreceni Egyetemen találkozott egymással Orbán Viktor magyar és Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök, délután pedig Ungvárral és Harkovval, valamint az Ukrán Országos Önkormányzattal kötött partnerségi megállapodást Debrecen. Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen híd szerepet vállal a jövőben a magyar-ukrán kapcsolatokban gazdasági, oktatási és kulturális téren egyaránt.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere arról beszélt az ünnepélyes alkalmon, hogy városa eddig is különös figyelmet fordított a helyi magyar kisebbségre. A megállapodás után sokkal szorosabb lehet a kapcsolat. Mikhajlo Fatyejev, Harkov alpolgármestere úgy fogalmazott: városa igazi európai település. Debrecen a harmincadik város, amellyel Harkov partnerségi megállapodást köt, és ennek szimbolikus jelentősége van. Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke abban bízik, hogy a megállapodás után erősebb lesz a kulturális együttműködés a magyarországi ukrán kisebbség és Debrecen városa között.