Vizet iszol a buszon? 3000 forintod bánja!

Helyi hírek

Buszon, villamoson történő vízfogyasztásért 3000 forintot kell fizetni Debrecenben. Erről árulkodik egy debreceni utas facebookos bejegyzése.

ITT A DKV VÁLASZA >>

3000 FT-ÉRT ITTAM KÉT KORTY VIZET DEBRECENBEN…

Életemben másodszor jártam tegnap (április 26-án) Debrecenben. Taxizhattam volna a cég számlájára, mégis a villamost választottam, hangyafarknyival talán többet ismerek meg a városból meg még spórolok is. Nagyállomás, jön az 1-es vili, látom, második ajtón ott a tilos („csak leszállás!”) jel, felszállok inkább az elsőn, ki tudja, mit itt a szokás. Lyukasztok, helyet foglalok, érdeklődve bámulok ki, mire emlékszem saccra húsz évvel ezelőttről (kábé semmi), indulás, 13 óra 1 perc. Első megálló, megjelenik az ellenőr, még meg is jegyzem magamban, ezek is ugyanolyan suttyón jönnek, mint a pestiek: hirtelen toppanás eléd, karszalag fel, jegyeket, bérleteket! Nyújtom a jegyemet, vizslatja mindkét oldalt.
– Ez rendben van – mondja, majd alig hallhatóan folytatja. – De nem tudom elengedni.
– Mit? – kérdezek vissza teljesen értetlenül.
– Az italt.
– Ezt? – kérdezek vissza, s akkor veszem észre, hogy kezemben a félliteres vizes palackom, amiből előtte ittam két kortyot. (Esküszöm nem volt több, nem mintha jelentősége lenne.)
– Tilos enni, inni!
– Jó, rendben, elrakom.
– Nem tudom elengedni. Videó van róla.
– Ez most komoly? – kérdezek megint vissza.
– Helyszíni befizetéssel háromezer forint lesz.
Részemről teljes lefagyás. Jegyem még mindig a kezében. Én meg még mindig nem hiszem el, nézek körbe, tényleg van-e kamera, látja-e ezt a jelenetet más, de alig lézeng valaki. Még mindig gondolkodok, mire újra mondja, hogy háromezer forint lesz. Tart a lefagyás, odaadom. Visszaadja a jegyem meg egy pótjegyet.
– Ez egy pótjegy – tiltakozom, miután elképesztő lassan ocsúdva alkalmazom első általánosos alapjaimat.
– Ilyenkor ez jár.
Még mindig kába vagyok, kérdezném a nevét, valami azonosítóját, de megáll a villamos, és leszáll.
Ez az a pont, amikor elönt a méreg, a düh, és az igazságtalanságtól tombol bennem az adrenalin. Felállok, odamegyek az utazási szabályzathoz. Tilos enni, tilos fagyizni, szeszes italt fogyasztani, tilos hangosan zenét hallgatni. Ital sehol, ezekért járó büntetési tételek sehol. Odamegyek a villamosvezetőhöz, kérdem, normális, hogy megbüntettek, mert ittam a vizemből két kortyot. Hát ő megérti, de mit csináljon, úgy tűnik, az nem mérlegelt. Megkérdezem, hol van a legközelebbi ügyfélszolgálat, ahol panaszt tehetek. Itt rögtön szálljak le, két sarok. Kérdezek még egy járatszámot is. 311.
Minden debreceni készséges és hitetlen. Tíz perc a MalomPark, és ott állok az ügyfélszolgálatos előtt. Elmesélem a dolgot. A válasz: hát nem tudnak mindent kipiktogramozni. Mondom, elhiszem, de szerinte normális ez? Jó ez Debrecennek? Győrben nyáron vizespalackokkal várják az embert az állomáson, a DKV meg megbüntet két kortyért? Hát ők a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., az ellenőrök alvállalkozásban vannak. Tehetek hivatalos panaszt, kivizsgálják. Van értelme? – kérdem. Nem tudja, kivizsgálják, s közben húzza a száját a csaj.
Húsz perc múlva kezdődik a sajtótájékoztatóm, ennyit a hivatalosdiról. Meg amúgy bűnös vagyok, magam is elismerem, ittam két korty vizet. Búcsúzóul annyit megjegyzek, a billentyűzete mellől én elraknám az üdítős üveget, hátha bejön egy alvállalkozó.
Órákkal később is dühös vagyok, de valójában nem az a nyavalyás 3000 forint izgat, hanem az, miért van, hogy Debrecenben, ebben az országban egy vállrándítással megtűrjük az ilyen senkiházi, pitiáner, kisstílű kis- és nagyköcsögöket? Legyen az DKV-ellenőr, kacsingatós hivatalnok vagy pofátlan összegek fölött enyveskezűen diszponáló gigavezér. Miért én, a normakövető érzem még hibásnak a balekságom miatt a történtek után?

Tanulság? Az nincs. De olyan a világon nem lehet, hogy tilos legyen inni két korty vizet, mert valahol valami apró betűs kis részt lehet így értelmezni. Ez az én Magyarországomon soha nem lehet így! Ugye, ti is küzdetek ellene?

Ui: azért a DKV illetékeseinek cifra mamáját, ha nem gondolják úgy, hogy valamit változtatni kell. Igen, az ott egy tíz perccel korábban kiállított számla a jegyvásárlásról.

26 thoughts on “Vizet iszol a buszon? 3000 forintod bánja!

  1. Miért fizette ki?Miért nem jelenti fel? Szálljon fel 30 ember a buszra és kezdjenek el provokatívan vizet inni. Aztán másnap megint, és megint.Az ürge meg ha bugyog, helyre kell tenni. Ha ketten vannak azokat is. Ha jön a rendőr azt is. Ezek és a “jogalkotóik” elmebetegek és nem kell komolyan venni.

 1. Nagy barom aki ilyent kitalál. Ha egy idős asszonny rosszúl lessz nem ihat egy korgy vizet ? Ha egy kis gyermek szomjas lessz 3000 forintot fizet ? Őrültek !!!!!!!!

   1. Én még a kitaláló anyjába is kést szúrnák, aki ilyen hülyét vagy hülyéket hozott a világra a vezetőséggel együtt !

 2. Szándékos gyilkosság a cukorbetegeknek megtiltani az életmentő gyógyszerének a bevételét.
  A magyar lakosság 10 %-a cukorbeteg. A cukorbetegeknek állandóan magukkal kell hordani egy kis uzsonnát azért ,hogy ha bármikor leesne a cukorszintjük akkor az uzsonnában levő szénhidráttal (egy kifli ,zsemle, szendvics vagy cukortartalmú ital) helyrehozzák a cukorszintjüket. Ha ezt elmulasztják akkor a cukorszint leesése rosszullétet ,eszméletvesztést, súlyosabb esetben halált is okozhat. Ezért nem mérlegelhet egy cukorbeteg , hogy szabad e a buszon,villamoson enni vagy inni . Azért ,hogy valaki az életmentő gyógyszerét (jelen esetben a szendvicsét, italát ) ne vehesse be ,ezt megtiltani embertelenség sőtt előre megfontolt gyilkosság is lehet. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve követeljük a rendelet azonnali felülvizsgálatát.

 3. Ha egy cukros beteg rosszul lesz, majdnem elájul egy buszon vagy villamoson és ezt jelzi az utastársaknak akkor embertársi kötelességünk neki cukros italt, kockacukrot adni a szájába ,hogy jobban legyen .Ilyenkor nem szabad mérlegelni azt , hogy buszon vagyunk e vagy sem. Sőt a busz vezetőnek ilyenkor kötelessége megállni és neki elsősegélyt nyújtani. Ha ellenőr is van a buszon akkor neki is segítenie kell és nem büntetni .

 4. Mit kell ezt túl dramatizálni?
  Az ellenőrök nem csak bliccelőket, hanem balekokat is keresnek. Nem az étkezéssel és az italozással van a gond, hanem mikor azzal beszennyezik a járműveket.
  Talán a hölgynek rendőrt kelet volna hívnia és nem a 3.000 Ft-t kifizetnie!

 5. Felháborító ez az egész egy vicc! Azért mennyi büntetés járt volna amin minap szemtanúja voltam és szinte károsultja is (álltam a buszon mivel nem volt ülőhely egy tizen akárhány éves fiú háttal ült és sajnos nem vette észre hogy rosszul van és behányt a buszba én is kaptam belőle és jött a nagyi aki úgy ahogy feltörölte de nem szolt neki a sofőr hogy ad egy felmosót takarítsa fel!!

 6. Ez Miskolcon is így megy, olvastam egy anyukát szállítottak le a gyermekével, mert az egy zárható dobozból evett valamit. Lerángatták mint egy bűnözőt. Felteszem a kérdést, ha egy szolgáltató rossz az utasok számára nem elfogadható szabályzatot hoz, akkor a közösség aki igénybe veszi a szolgáltatást miért nem kényszeríti ki az elfogadhatatlan szabályzat visszavonását módosítását (igen én is arra gondolok beteg emberek akinek az életébe is kerülhet ha nem iszik, de egy egészséges ember is ha kint meleg van és mondjuk a menetidő 40-50 perc megszomjazik)?

 7. Debrecen mindig ilyen volt. Valahogy meg se lepődök Kósalandon. A református nagytemplomot akartuk megnézni. Először azért nem engedtek be mert mise volt, aztán meg azért, mert felmostak.

 8. Egyszer az egyik debreceni buszon igen kellemetlen élményben volt részem nekem is.
  Hó eleje volt, új bérlet… egyebek.
  Az ellenőr egy nyugdíjas bácsit akart megbüntetni, amiért – bár a bérlete nem, de – a bérlethez tartozó nyugdíjas igazolványa azon a héten lejárt. Valami olyasmit mondott neki az ellenőr, hogy elviszi a bérletét, majd átveheti a DKV irodában X összeg ellenében.
  Nem lehet azt mondani neki, hogy legyen szíves gondoskodjon másik igazolványról, nem. Leszállítja, veszekszik vele, majd közli, hogy elveszi a bérletét és csak akkor kapja meg ha fizet…
  “A hatalom személyiségtorzító hatása közismert. Romboló hatása annál súlyosabb, minél „egyszerűbb,” kevésbé differenciált személy kezébe kerül.”
  Primitív embereknek vagyunk kiszolgáltatva

  1. Miért fizette ki?Miért nem jelenti fel? Szálljon fel 30 ember a buszra és kezdjenek el provokatívan vizet inni. Aztán másnap megint, és megint.Az ürge meg ha bugyog, helyre kell tenni. Ha ketten vannak azokat is. Ha jön a rendőr azt is. Ezek és a “jogalkotóik” elmebetegek és nem kell komolyan venni.

 9. Érdekes dolog ez! Majd szomjaztatom a 10 hónapos gyerekemet,ha ne adj isten orvoshoz kell menni a város túlsó végére, ugye? Inkább nem fűzök hozzá véleményt. Amúgy is,mi történne,ha valaki inna a buszon? Maximum kilöttyenne pár korty, ha pl a sofőr 80-nal venné be a kanyart, mert egyéb esetben szerintem “baleset” nélkül lehetne inni. Az nem zavarja őket, hogy a buszok hátsó része tele van köpködve szotyihéjjal? Azért nem büntet? De két korty vízért lehúzzák az embert? Na és mi van azokkal, akik egyszerre két ülést foglalnak el, úgy,hogy a szemben lévőre rakják a lábukat, merthogy erre is van példa. Más meg a tiszta ruhájában beleül,mivel nem feltételezi,hogy valaki felrakja a lábát. Ilyenkor hol vannak az illetékesek? Néhány dolgozójukkal kellene foglalkozniuk ilyen lelkesen! Mondjuk illemtan órát adni nekik…mert sokra ráférne…

 10. Sajnos Én is tanúja voltam nem régiben egy ilyen esetnek, hogy ivott egy kis vizet valaki és megbüntették az ellenőrök. Hogy ilyen törvényt hozzanak ez elképesztő. Lassan már a levegővételért is büntetést kell fizetni. Én azt javasolnám, hogy gyűjtsünk aláírást ez ellen az embertelen törvény ellen. Mi lett Debrecenből?????? Mi lenne, ha a vonaton is ugyan ezt megtennék? Mindenki éhen és szomjan halna rakásra. Mi a céljuk ezzel nem is értem. Én már is aláírom, vesszenek a gonoszok.

 11. Régen jártam arrafelé. Terveztem egy nyaralást Debrecenbe. Hát most meggondoltam magam. Megyek inkább Sopronba. Minél messzebb Debrecentől. Remélem akik ide terveztek és olvasták ezt a cikket, más ulticélt választanak maguknak 🙁

 12. Az én lányom is így járt… vidékről ment Debrecenbe vizsgázni. Nem reggelizett, mert izgult. Vizsga után visszafelé elővett egy müzli szeletet a táskájából.. és jött az ellenőrNŐ. Hajthatatlan volt, mondhatott szegény kis lánykám bármit… 3.000.-Ft büntetés!!!! Drága müzli! Egy 120 kg-os roma származú embert is megbüntetett volna, aki egy mócsingos hamburgert eszik? Nem lehetett volna annyit mondani, hogy ez a szabály, ejnye-bejnye, legközelebb ne forduljon elő!!!! Keresem a szabályzatot, ami ezt kimondja, de még nem találtam meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.