Pályázati irodát nyitottak Berettyóújfaluban

Gazdaság

Pályázati irodát nyitott Berettyóújfaluban a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség, a városháza épületében helyet kapott irodát hétfőn adták át.

Korbeák György, a hajdú-bihari önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő nonprofit fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója azzal indokolta az első megyeszékhelyen kívüli iroda nyitását, hogy a bihari térség 40 településének önkormányzata, civil szervezetei és vállalkozói így egyszerűbben és gyorsabban kapnak információkat az uniós pályázati lehetőségekről és segítséget pályázatuk elkészítéséhez, illetve a projektek gondozásában.
Tájékoztatása szerint ügynökségük 2014-ben 14 pályázatot készített, 2015-ben 117-et, az idén június 6-ig pedig 197 pályázatot adtak be elsősorban a Területfejlesztési Operatív Program, illetve a Vidékfejlesztési Operatív Program keretében.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke hozzátette: másfél éve öten dolgoztak a szervezetnél, most 22-en, és így a megye maghatározó pályázatíró ás pályázatmenedzsment cége lett a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség.

Hozzátette: versenyelőny, hogy az ügynökség nonprofit szervezet, működésével azt üzeni a pályázóknak, hogy lehet tisztességesen is, nemcsak a minél nagyobb haszon érdekében menedzselni a pályázatokat.

A közgyűlés elnöke kiemelte: a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban 600 milliárd forint uniós forrás kerülhet Hajdú-Bihar megyébe. A fejlesztési ügynökség fontos célja, hogy ebből jelentős összeget a bihari térség települései hasznosítsanak.

Pajna Zoltán fontosnak nevezte a magyar és a román határ két oldalán lévő térség egy gazdasági övezetként való kezelését a fejlesztésekben. Ennek érdekében kilátásba helyezte egy magyar-román közös fejlesztési ügynökség létrehozását, amiről már megkezdték a tárgyalásokat.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere üdvözölte a pályázati iroda megnyitását, amely a bihari embereknek sokkal könnyebben megközelíthető, mint a megyeszékhely. A két fős irodát a városháza épületében alakította ki a megyei fejlesztési ügynökség.

A polgármester bejelentette: ők maguk is pályáznak a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítésére, amiben számítanak az új iroda közreműködésére.