Átadták a debreceni Ady parkot

Gazdaság Helyi hírek

Hivatalosan is átadták a debreceni Belváros egyik friss látványosságát, az újjávarázsolt Ady parkot 2015. április 20-án.

A megújult Ady park közvetlenül kapcsolódik a Batthyány utca és a Csapó utca belvárosi gyalogostengelyéhez, annak fontos, kiemelkedő eleme. Olyan találkozóhely, amely a megnövekedő gyalogosforgalom átvezetését is biztosítja. A Csokonai Nemzeti Színház épülete melletti új sétányok méltó környezetet adnak a hely szellemiségének. Megújult, élettel teli szabad terek jöttek létre a színház környezetében. A tér újszerű anyaghasználata hangsúlyozza a környezettől való funkcionális eltérést, ugyanakkor illeszkedik a történelmileg kialakult térstruktúrához. Vizuális súlypontja a burkolatból kiemelt vízjáték, amely a Liszt Ferenc utca és a Blaha Lujza utca fókuszában látható, az Ady gimnázium főbejárata közelében. Egyszerű, átlátható, nyitott tehát a térszerkezet, az új felfogású – illetve maguk a fiatalok tervei révén a közeli jövőben megvalósítandó – utcabútorok elsősorban a fiatalokat vonzzák, de valamennyi korosztály megtalálja helyét a megújult Ady parkban.

A korábbiakhoz képest funkcionális változás, hogy az Ady park és a Csokonai Nemzeti Színház épülete melletti két – korábban járműforgalomra és parkolásra alkalmas – terület gyalogos pihenő övezetté alakult. Ezeket a területeket, valamint a hozzá csatlakozó ingatlanokat gépjárművel csak áthajtásra, külön engedéllyel lehet igénybe venni.
A beruházás összesen 4440 négyzetméteres területen valósult meg, többek közt közművek kiváltásával, korszerűsítésével, építésével (új csapadékvíz-elvezető rendszer építése, elektromos hálózat kiváltása és felújítása, gyengeáramú hálózat kiváltása, távhő kiváltása). Megtörtént a teljes közlekedési felületen az akadálymentesítés követelményeinek megfelelő jelek (taktilis jelek) alkalmazása, 23,3 négyzetméter felületű szökőkút építése, utcabútorok (padok, kerékpártárolók, szemétgyűjtők, kandeláberek, dézsák) telepítése, az Ady gimnázium elő-lépcsőjének felújítása. A fejlesztés nyomán a korábbi 574 négyzetméteresnél jelentősen nagyobb, 772 négyzetméteres zöldterület alakult ki: 18 fa került telepítésre, továbbá 1353 cserje valamint 1339 évelő növény kapott helyet a parkban a gyepszőnyeg mellett.

Április elején lezárult az Ady pad pályázat is, melyet az önkormányzat azért írt ki, hogy a fiatalokat is bevonja a felújított tér arculatának kialakításába, hogy ezáltal jobban magukénak érezhessék ők is a teret. A beérkezett 22 pályázatból ötöt választott ki a zsűri.
A tér tervezője Kovács Péter DLA, Ybl-díjas építész volt, és Sándor Tamás tájépítésznek is nagy szerepe volt a tér kialakításában. A kivitelezést – nyílt közbeszerzési eljárás nyomán – az NY-B-T Konzorcium végezte (tagjai: NYF-Bau Generálkivitelező és Szállítási Kft., Bo-To Bau Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Temen-Trade Kft.)

A kivitelezési munkák 2014 augusztusának végén indultak, a szerződés szerint 2015. március 31-én elkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárási folyamat, melyet 2015. április 14-én sikerült lezárni. A szerződés szerinti vállalkozási díj bruttó 210.481.452 forint volt, melyből 198.867.851 forint volt az európai uniós támogatás, 11.613.601 forint pedig az önkormányzat saját forrása, plusz pótmunkákra bruttó 3.005.669 forintot fordított még az önkormányzat.