Adó, adózás

Még mindig sok az adócsaló régiónkban

Helyi hírek

A NAV több mint 1 200 vizsgálatot indított az Észak-alföldi régióban a nyári időszakban; az ellenőrzések majdnem 37 százaléka zárult megállapítással, a várható mulasztási bírság összege elérheti a 45 millió forintot.

A revizorok a próbavásárlások mellett az online pénztárgépek használatát is ellenőrizték. Gyakran előfordult, hogy nem volt az üzletben a gépnapló, a pénztárgépben nem rögzítették a nyitó pénzkészletet, illetve az online kassza szervizelése után a kézi nyugtás bevételt sem rögzítették a gép memóriájában.

Továbbra is az átlagostól nagyobb mértékű a mulasztás a taxisok, a mozgóárusok, a gépjármű-kölcsönzők, a horgásztavat üzemeltetők, illetve a zöldség- és gyümölcskereskedők körében. A revizorok az ellenőrzött taxisok felénél, míg a mozgóárusok háromnegyedénél tártak fel valamilyen szabálytalanságot.

Szolnok megyében idén is kiemelt figyelmet kaptak a NAV-tól a horgásztavak üzemeltetői, valamint a fesztiváli kitelepülések, vásárok. A revizorok nemcsak a napijegy értékesítését ellenőrizték, hanem éjszakai horgászatra is beneveztek, amihez egy lakóhajóvá alakított „bárkát” béreltek. A kölcsönzésről semmilyen bizonylatot nem adott a szolgáltató. Kiemelkedően magas volt a szabálytalanság a fesztiválokra kitelepülő mozgóárusok körében, ahol tíz ellenőrzöttből hét mulasztott a számla- vagy nyugtaadásban.

Hajdú-Biharban az idegenforgalmi területeket ellenőrizte kiemelten a NAV; a gyógyfürdők belső és külső tereiben végzett szolgáltatások, wellness kezelések, szépségápolás, egészségügyi szolgáltatások és a magánszállások álltak a középpontban.

Szabolcsban a nyári szezonhoz kötődő közlekedési eszközök, szolgáltatások ellenőrzését helyezte előtérbe a NAV munkatársai.  A revizorok még lakóautót, és egy lakókocsit is béreltek azért, hogy meggyőződjenek a neten kínált szolgáltató adózási fegyelméről. A lakóautó bérléséhez a vállalkozás foglalót kért, amelyről saját bevallása szerint csak akkor állít ki számlát, ha a foglalót átutalással teljesítik. Kiderült, hogy a lakókocsi bérbeadója hónapok óta engedély nélkül működött.

A revizorok a lakóautót további vizsgálataiknál is felhasználták, és ezzel a járművel érkezve campinget, vendéglátó egységeket, nyári kitelepüléseket is ellenőriztek. 23 vizsgálatból tizennégy esetben a nyugtaadás elmaradt, három esetben pedig pénzkészlet eltérést találtak a revizorok.

dehir.hu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft