Észak-Macedónia lakossága kilenc százalékkal csökkent az utóbbi 20 évben

Európa

Kilenc százalékkal csökkent Észak-Macedónia lakossága az utóbbi két évtizedben – derült ki a népszámlálási adatokból, amelyeket szerdán hoztak nyilvánosságra.

A hivatalos adatok szerint 2,02 millióról 1,83 millióra csökkent a nyugat-balkáni országban élők száma, aminek a szakértők szerint elsősorban a születések számának a csökkenése és az elvándorlás az oka.

A legutóbbi sikeres népszámlálást 2002 novemberében tartották, akkor az ország lakossága 2 022 547 fő volt. 2011-ben kellett volna újabbat tartani, de a pártok nem tudtak megegyezni a feltételekről. Végül tavaly végezték el az összeírást.

A népszámlálástól azt várták, hogy rámutasson, mennyire változott a lakosság nemzetiségi összetétele, illetve, hogy mennyit növekedett az albán kisebbség létszáma. 2002-ben a kétmilliós ország lakosságának egynegyede vallotta magát albán nemzetiségűnek. Az előzetes várakozások arra utaltak, hogy már az ország lakosságának egyharmada albán nemzetiségű lehet, a szerdán közölt adatok szerint viszont maradt a korábbi arány. A nyugat-balkáni országban élők 58,4 százaléka vallotta magát macedónnak, 24,3 százaléka albánnak, 3,84 százaléka pedig töröknek. Emellett nagyon kicsi arányú roma, szerb és bosnyák kisebbséget is összeszámoltak.