34 millió forint értékben adományozott műszereket a Debreceni Egyetemnek a National Instruments

Egyetem

Mintegy 34 millió forint értékben adományozott műszereket a Debreceni Egyetemnek a National Instruments. A speciális mérőeszközöket és laptopokat a Természettudományi és Technológiai Kar villamosmérnök képzésében hasznosítják.
– Debrecenre egyre jellemzőbb, hogy a városban működő vállalatok és oktatási intézmények nemcsak önálló identitásként vannak jelen, hanem lehetőség szerint próbálnak úgy együttműködni, hogy egy közös célt, Debrecen város fejlődését is szolgálják. Ez jó az oktatási intézményeknek, így az egyetemnek, a cégeknek és a város lakosságának is – hangsúlyozta Komolay Szabolcs alpolgármester a szeptember 17-ei adományátadó ünnepségen a Fizikai Intézet Dede Miklós-termében.

Az alpolgármester hozzátette: nagyon fontos, hogy a hallgatók piacképes tudást szerezzenek, amellyel átképzés nélkül tudnak majd átülni az iskolapadból az ipari munkahelyre.

– Nagy öröm, hogy az NI komolyan veszi ezt a célt, és évről évre tesz is azért, hogy olyan eszközpark működjön a debreceni műszaki képzésben, ami lehetőséget nyújt a hallgatóknak a legkorszerűbb műszerek használatára – fogalmazott Komolay Szabolcs.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja példaértékűnek nevezte a National Instruments és a kar együttműködését, kiemelve a vállalat dolgozóinak oktatásban vállalt szerepét.

– A megfelelő képzés szempontjából elengedhetetlen, hogy a cég gyakorló szakemberei bekapcsolódjanak a kurzusok tartásába, hiszen ők tudnak olyan problémákat felvetni, és a megoldáshoz szükséges utat megmutatni a hallgatóknak, amelyek a mérnöki gyakorlat mindennapjaiban fordulnak elő – hangsúlyozta Kun Ferenc, megjegyezve, hogy az NI mostani és korábbi műszeradományának köszönhetően szinte már ipari körülmények között tudják a hallgatók elsajátítani a digitális technika, a méréstechnika, a mikrokontrollerek alkalmazástechnikájának alapjait.

A képzés sikerét bizonyítja, hogy bár idén már megduplázták a NI kurzusának kapacitását – az elmúlt évekhez hasonlóan –, mégis nagyon hamar elkelt az összes hely. Kun Ferenc kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban a kar komoly erőfeszítéseket tett a villamosmérnök képzés fejlesztésért. Battistig Gábor személyében egy, a kutatás-fejlesztés-innováció területén is jelentős eredményeket elérő szakembert neveztek ki a Villamosmérnöki Tanszék élére.

– A humán erőforrás bővítése mellett az infrastrukturális feltételeket is korszerűsítjük. Hamarosan megkezdődik a villamosmérnöki laborok teljes megújítása, amire a kar 75 millió forintot fog tudni költeni – jelentette be a dékán.

A szak töretlen fejlődését jelzi a hallgatói létszám folyamatos növekedése, illetve a képzés elismertsége: a felsőoktatási rangsorokban a minőségi mutatók tekintetében a BME után a második helyen áll.

– A városba folyamatosan érkeznek az újabb cégek, akik számítanak az egyetemen végzett mérnökök munkájára. Mi azzal szeretnénk megfelelni az új kihívásoknak, hogy minél rövidebb idő alatt elindítanánk a villamosmérnök mesterképzést. Az előkészületek elindultak, s már most figyelembe vesszük a legfontosabb vállalati partnereink – így mások mellett az NI – igényeit. Terveink szerint idén ősszel benyújtjuk az akkreditációs kérelmünket, s optimális esetben, akár már 2020 februárjában elindulhat a mesterszak – fejtette ki Kun Ferenc.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője beszédében kiemelte, hogy a vállalat több mint 10 évvel ezelőtt, az elsők között kapcsolódott be a Debreceni Egyetem mérnökképzésébe.

– 2009-ben indítottuk el az NI Mentor programját, hogy minél több általános- és középiskolás figyelmét hívjuk fel a mérnöki pályára. Ennek gyümölcse mára beérett, hiszen egyre több munkatársunk van, aki mentorált diákként kezdte, majd elvégezte a Debreceni Egyetem mérnökszakát, és azóta nálunk dolgozik – tájékoztatott az ügyvezető.

Ábrahám László megjegyezte, hogy egyre népszerűbbek a Debreceni Egyetem mérnökképzései, mintegy 30%-kal nőtt a jelentkezések a száma, amiben része van a vállalat programjának, valamint a városba betelepülő cégek által generált tudásigénynek.
– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen népszerű a laboroktatás, éppen ezért ajándékozunk most újabb 13 VirtualBench-et, azaz integrált mérőeszközt, valamint laptopokat összesen 34 millió forint értékben, hogy a kurzus minden hallgatója normális laborbeosztással tudjon dolgozni. Mindent megteszünk a mérnökképzés minőségi fejlesztéséért, s ezekkel az eszközökkel az Ipar 4.0 kihívásaira is fel tudjuk készíteni a hallgatókat – hangsúlyozta az ügyvezető.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.