Óvjuk, védjük a hasznos denevérek életterét!

Egyetem
Debrecenben – ahogy a többi nagyvárosban is – több ezer denevér él. Az emberre ártalmatlan, természetvédelmi szempontból igen értékes állatok élettere egyre szűkül – erre hívták fel a figyelmet az agrárkaron október 4-én, az állatok világnapján.

Magyarországon 28 denevérfaj él, mind védett vagy fokozottan védett. Hogy közülük Debrecenben melyek találhatók meg, azt a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai úgynevezett denevér-detektorral vizsgálják rendszeresen. A berendezés a repülő emlősök által kibocsátott ultrahangot érzékeli.

– Kutatjuk azt is, hogy az egyes panelházak repedéseiben hány példány húzódik meg a különböző fajokból. Így az épületek szigetelésekor értesíteni tudjuk a kivitelezőket, illetve megelőzhetjük, hogy a munkák során befalazzák az ott élő emlősöket – mondta az I. Denevér Napon Juhász Lajos tanszékvezető.

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott rendezvényen négy szervezet: a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék, a DE HÖK Környezetvédelmi Bizottsága, a Tiszatáj Közalapítvány, valamint a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület hívta fel a figyelmet az állatok élőhelyének védelmére. Az országos szigetelési program révén ugyanis néhány éven belül teljesen kiszorulnak otthonaikból a környezetvédelmi szempontból kifejezetten hasznos városlakó emlősök, miközben a természetben is kevés a barlang és az odvas fa számukra.

– Az emberek többsége fél tőlük annak ellenére, hogy ártalmatlanok. Azáltal pedig, hogy naponta akár 3500 szúnyogot is megesznek, ökológiai szempontból rendkívül értékesek. Új életfeltételeket kell teremtenünk számukra, a megoldást az oduk és a denevértornyok jelentik – emelte ki Juhász Csaba, a kar dékánhelyettese.

– Az elmúlt hónapokban 80 odút készítettünk, melyek közül négyet a Debreceni Egyetem campusain: a Böszörményi úton, az Egyetem téren és a Műszaki Karon helyezünk ki, a többit pedig az I. Denevér Naphoz csatlakozott iskolák, óvodák kapják meg – tette hozzá Lenner Ádám, az agrárkar egykori hallgatója, az esemény ötletgazdája.
A közoktatási intézmények több mint száz gyermekkel vettek részt a denevérek megismertetését célzó programokon. Amellett, hogy élőben is láthatták a repülő emlősöket, nemzetközi hírű szakértők tartottak előadásokat számukra, kézműves foglalkozásokon készíthették el saját denevérüket, illetve kiállították a korábban meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokat.

Az eseményen szó volt arról is, hogy a Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékre gyakran érkeznek bejelentések lakásokba, egészségügyi intézményekbe berepült denevérekről. Ezek befogásában és szabadon engedésében szakszerű segítséget nyújtanak a kollégák.

unideb.hu