A holokauszt debreceni áldozatainak állítanak emlékművet

Egyetem

A botlatókövek járdára rögzített réz emléktáblák, amelyeket a holokauszt áldozatainak egykori lakhelye előtt helyeznek el, a világon kizárólag Gunter Demnig német képzőművész készíti őket. A vallási vagy politikai meggyőződésük miatt koncentrációs táborba hurcolt debreceniek emlékére huszonnyolc táblát helyeznek el, amihez kapcsolódóan kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetéből indult el a botlatókövek elhelyezésének ötlete: – Az intézet leköszönő német lektorának kezdeményezésére indítványoztuk, hogy Debrecenben is legyenek botlatókövek. Az órákon a lektorunk azt tapasztalta, hogy a hallgatóknak nincsenek információik arról, hogy Debrecenből több ezer civil lakost hurcoltak el a holokauszt idején – tájékoztatott Iványi Zsuzsanna intézetigazgató.

A botlatóköveken ugyanaz a szöveg szerepel, minden emléktábla az „Itt lakott” szöveggel kezdődik és az áldozat neve, születési ideje és sorsának alakulása olvasható rajta. Debrecenben augusztus 11-én a Hatvan, Szoboszlói, Pásti, Szív, Blaháné és Thaly Kálmán utcákon rakják le őket.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár földszintjén augusztus 12-ig látogatható, Akikről a kövek beszélnek című tárlat bemutatja öt debreceni áldozat fennmaradt fényképeit és sorstörténetét, de zsidó szakrális tárgyakat is elhelyeztek a vitrinekben.

A Debreceni Egyetem Germanisztika Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum augusztus 10-11-én Botlatókövek Debrecenben címmel kétnapos, kőletétellel egybekötött eseménysorozatot rendez, amelynek kerekasztal-beszélgetésén az alkotó, Gunter Demnig is részt vesz.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.