Költöznek a külföldi „gólyák”

Egyetem

Csaknem ezer új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a Debreceni Egyetemen. Legtöbben orvosnak tanulnak majd.

Az új tanévben 664-en iratkoznak be első évfolyamra, 323 külföldi diák pedig egyéves előkészítő képzésre jelentkezett. A hallgatók létszáma alapján a top 3-ban az egészségtudományi képzések szerepelnek: 321-en az Általános Orvostudományi Kart, százan a Fogorvostudományi Kart, 65-en a Népegészségügyi Kart választották. A Gazdaságtudományi Karon 44, a Műszaki Karon 31, az Informatikai Karon 30, a Gyógyszerésztudományi Karon 26, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon 20, a Természettudományi és Technológiai Karon 17 új elsőéves külföldi diák kezdi meg tanulmányait. Öten választották az angol tanulmányok képzést, négyen a Zeneművészeti Kar óráit hallgatják majd, egy diák pedig az üzleti jogban mélyül el – részletezi Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának igazgatója.

A Debreceni Egyetemen a diákok tíz százaléka – háromezer külföldi hallgató – vesz részt a közel 50 akkreditált angol nyelvű képzésben. Mintegy hatszázan Nigériából, kétszázan Iránból, további kétszázan Izraelből és százan Nagy-Britanniából jönnek, de olyan távoli országokból is a cívisváros egyeteme mellett döntenek, mint például Mauritius, a Fidzsi-szigetek vagy Új-Zéland.

A 18-25 év közötti külföldi lányok és fiúk zömében az augusztus 20-i állami ünnep után érkeznek meg Debrecenbe, ahol a kollégiumi vagy albérleti beköltözést követően orvosi szűrővizsgálaton is átesnek, majd kéthetes alapozó magyar kurzuson vesznek részt, hogy könnyebben boldoguljanak városunkban.

– A külföldi diákok jól érzik magukat Debrecenben, biztonságosnak tartják és a szívükhöz is nő a cívisváros, hiszen itt töltik fiatalságuk jelentős részét. A nyelvi nehézségek ellenére a debreceniek is segítőkészek és barátságosak a külföldi diákokkal a hétköznapi élet minden színterén a postától a bevásárlóközpontig – teszi hozzá az igazgató.

Jenei Attila szerint a virágkarnevál után városunk második legnagyobb idegenforgalmi szezonja a szeptembertől júniusig tartó időszak a külföldi diákok itt-tartózkodása révén. A főként felső-középosztálybeli családok gyermekei a város bevételeit is gyarapítják, hiszen átlagosan havonta 200 ezer forintot költenek el itt, míg a Debreceni Egyetem költségvetésének is jelentős részét képezi a diákok tandíjából befolyt 6,8 milliárd forintos összeg. Az itt szerzett diplomát a világon bárhol sokra tartják, és szívesen foglalkoztatják akár Izraelben, akár Japánban vagy Dél-Koreában is a Debrecenben végzett orvosokat és mérnököket. Ezekből az országokból különösen növekszik az érdeklődés a Debreceni Egyetem képzései iránt.