Hamarosan útra kel az időgép

Egyetem

Mák, kobralevél, köles, szalmarózsa és Calcuttából érkezett virágszirom is díszíti a Debreceni Egyetem KülDEtés a jövőbe című virágkocsiját.

Már minden figura – Doki, Marty, Clara, Einstein, a kutya és az időgép is – a helyén áll, arra várva, hogy augusztus 20-án kigördüljön a műhelyből a Debreceni Egyetem kocsiján, és életre keltse a Vissza a jövőbe című filmet a 46. Debreceni Virágkarneválon.

– Az egyetemi virágkocsin a Debreceni Egyetem életét, szimbólumait kell megjelenítenünk. A tudományt és a fejlődést a fantáziavilágban talán legjobban a jövőbeli időutazással lehet szimbolizálni. Mi is a jövőt kutatjuk, az innovációs lehetőségeket keressük. A karnevál emellett nemzetközi, mint ahogyan a mi intézményünk is az, hiszen több mint 90 ország négyezer hallgatója tanul nálunk, így nemzetközi üzenete is van a részvételnek – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

Pikó Sándor grafikusművész huszonötödik alkalommal vesz részt alkotásai révén a virágkarneválon. Számára a nyári hónapok leginkább a karneváli készülődés jegyében telnek, noha a munka az ötleteléssel már jóval korábban, tavasszal elkezdődött.

– A virágkocsin álló autó, a filmben szereplő kocsi élethű, méretarányos mása, egyedül az indítókulcsról nincs másolatunk, de ha ezt a feladványt az egyetem diákjai megoldják, akkor mi is eljuthatunk a jövőbe – viccelődik munka közben Pikó Sándor.

Az alkotó úgy véli, a Vissza a jövőbe című film amellett, hogy szórakoztató, ha továbbgondoljuk, egészen komoly filozofikus tartalmat találunk, hiszen a történetnek több olvasata is van.

– Ha képesek lennénk a múltba és a jövőbe elutazni, akkor lehullanának a leplek, csak az igazat lehetne megélni. Ez veszélyes is lenne, de persze titkon minden ember erre a csodálatos jövőre vágyik – fűzte hozzá.

A díszítésnek ebben a fázisában szárazvirágot és természetes anyagokat használnak. A kompozícióra csak augusztus 19-én kerülnek fel az élővirágok.

Antal István virágkötő elmondta: a figurák hajához kókuszkócot, ruháikhoz kobralevelet, achilleát, szalmarózsát, sóvirágot, a kutya szőréhez mezei fűszálakat, a jármű kerekeihez mákot használtak, de a köles és a bodzabogyó is hamarosan végleges helyére kerül. A kocsi türkizkék színét Calcuttából érkezett szirmok adják, a kompozíciót körülvevő fehér rezgő virággal pedig azt imitálják majd, ahogy az időgép egy időtlen térben lebeg.