Tudományos élménypark a debreceni botanikus kertben

Helyi hírek

Tudományos élményparkot alakítottak ki a Debreceni Egyetem (DE) botanikus kertjében, a beruházáshoz 1,637 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a város önkormányzata – közölte a cívisváros polgármestere az élményközpont pénteki szakmai napján.

Kósa Lajos jelezte: az Agora Pólusprogram keretében, az önkormányzat 195 millió forintos önrészével megvalósult beruházás legfontosabb célja, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt.

Gyerekközpontúvá kell tenni az egész tudományos parkot, ahol a fiatalokat megragadó élményeket kell nyújtani a betérőknek – mondta a polgármester.

Jávor András, a DE általános rektorhelyettese szerint a december elejétől látogatható tudományos élményparkkal az oktatás új dimenziója jött létre Debrecenben, ami az óvodásoktól az egyetemistákig 80 ezer fiatalnak jelenthet különleges élményt az elkövetkező években.

“Minőségi közösségi élettér, újfajta tudományos látványosság, sok csoda, itt helyben” – e szavakkal jellemezte a budapesti Csodák Palotájához hasonló beruházást a rektorhelyettes, s utalt arra, hogy a kutatók éjszakáján évente ötezren keresik fel a látványos programokat, amelyekhez ezentúl egész évben hozzáférhetnek fiatalok és idősek egyaránt Debrecenben.
Kósa Lajos a szakmai napon bíztatta az általános és középiskolák jelenlevő vezetőit és szaktanárait, hogy minél több biológia, fizika és kémiaórát tartsanak az új debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban.

Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere hozzátette: az élményközpont interaktív oktatási, kulturális és tudományos térként funkciónál. Az épületben kreatív foglalkoztatókat, számítógéptermet, 250 férőhelyes előadótermet, gyermekfoglalkoztatót, csillagdát, szakköri és szemináriumi termeket, laboratóriumokat, valamint szociális helységeket alakítottak ki. Az intézmény körül egy tó is épült.

A központ átadásával az élethosszig tartó tanulást támogató hasznos gyakorlati és elméleti tudást kaphatnak diákok, tanárok és a természettudományok iránt érdeklődők egyaránt. A projekt megvalósításában a város fő partnere a Debreceni Egyetem, az élményközpont mentora. Az együttműködés lényege a város gazdasági potenciálját adó gazdasági szereplők és az oktatási, kutatási intézményrendszer által meghatározott pólus tematika, kiemelten a gyógyszeripar, vegyipar, informatika, elektronika megjelenítése, s ezáltal a város gazdaságát támogató tudományágak népszerűsítése, kiemelten a diákok körében – magyarázta az alpolgármester.

Debrecen legújabb tudományos központjának szakmai megnyitóján az egyik legjelentősebb együttműködő partner, a National Instruments (NI) szerteágazó oktatási szerepvállalásaiba is betekinthettek az érdeklődők: az NI Hungary Kft. hét interaktív bemutatót adományozott az élményközpontnak, amelyek segítenek megmutatni a fiataloknak, hogy a természettudományok nem szükségszerűen szárazak és unalmasak. Az izgalmas, hasznos és látványos alkalmazásoknak gyakran csak a fantázia szab határt – mondta Ábrahám László, az NI Hungary igazgatója.