Mándi László Debrecen ellenzéki polgármesterjelöltje

“Szétverni semmit nem fogunk, ami jó irányba halad.” Interjú Mándi Lászlóval, Debrecen ellenzéki polgármesterjelöltjével

Helyi hírek
Szeptemberben jelentette be Mándi László momentumos önkormányzati képviselő, hogy elindul Debrecen polgármesteri székéért. Időközben kiderült, hogy a Fidesz részéről – a várakozásoknak megfelelően – Papp László, a jelenleg is hivatalban lévő városvezető lesz az ellenfele. 

Mándi mögé az ellenzéki pártok többsége azonnal beállt, és bár a DK-nak még át kellett esnie egy tagadási fázison, végül – éppen ma, március 1-jén jelentette be Varga Zoltán – az elvileg legerősebb ellenzéki párt is beadta a derekát. Azzal a kikötéssel, hogy innentől az összes felelősség Mándi László vállát nyomja.

Hogy áll az összefogás Debrecenben? A DK csatlakozása növeli az esélyeit?

A tárgyalási folyamatok zajlanak. Nekem az a kiindulópontom, hogy mindenkivel érdemes szövetséget kötni, akik a debreceniek többségéhez hasonlóan, valódi változást szeretnénk a városban. Ez a szövetség már létrejött, ugyanakkor nyitott, hogy bárki csatlakozhat hozzá, aki tenni akar városunkért. Mert azért az a helyzet, hogy nekünk, helyi ellenzékieknek felelősségünk van: a debreceniek érdekképviseletét nem biztosító jelenlegi városvezetéssel szemben, nekünk egy alternatív, de erős, a városlakókkal közösen gondolkodó, élő és döntéseket meghozó városvezetést kell felépítenünk. Ez a munka nemcsak a következő hónapokra, de város vezetésében éveken át is szól. És úgy látom, hogy ezt mindenki felismeri, így minden esélyünk megvan a szövetség további erősítésére. Minél több szervezet jelöl meg konkrétan támogatott jelöltként, annál egyértelműbbé válik minden debreceni számára, hogy van esély a változás elérésére és hogy melyik jelölt testesíti meg az esélyt. Emiatt nagyon fontos minden olyan szervezet támogatása, aki azonosul a céljainkkal.

Hol tájékozódhat a programjáról az, aki most hallja először a nevét? 
A jelölti oldalam címe: mandilaszlo.hu A Debreceni Program pontjait egy nagyobb lélegzetvételű programbemutatón fogjuk közzétenni. Ezután vélhetően fel fog kerülni a honlapra a Program linkje.
 
Mit emelne ki a program pontjai közül?
Sajtónyilvános eseményen fogjuk a Programunkat megosztani minden debrecenivel egyidőben, ezért nagyon mélyen nem mennék bele még most. Annyit azonban elárulok, hogy nem fogunk meglepetést okozni azzal, hogy kiemelten foglalkozunk azokkal az ügyekkel, amelyek Debrecenben jelenleg nem a megfelelő irányba mennek. Legyen az a “méreggyár” ügye, a lakhatási kérdés, közlekedés, vagy éppen a zöld város program.
 
Ha győz a választáson, mik lesznek az első intézkedései?
A Programot a mandátum átvételének napján elkezdjük megvalósítani. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fideszes propaganda állításával szemben “szétverni” semmit sem fogunk, ami jó irányba halad. Közös értékeinket megőrizzük, s kamatozva adjuk tovább egy emberi Debrecen képében a város lakói számára. Fokozni fogjuk a nyilvánosságot, hogy a Hivatal működése érthetőbb és elérhetőbb legyen a debreceniek számára. Kiűzzük a korrupciót a Városházáról és nem fogunk ésszerűtlen, a debreceniek érdekeit egyáltalán nem szolgáló dolgokra bólogatni. Mert számunkra a debreceniek képviselete elsődleges, nekünk valóban Debrecen az első.

Állítólag tavaly az ellenzéki képviselők egyetlen önálló indítványt sem adtak be a debreceni közgyűlésben. Mi ennek az oka?
A debreceni közgyűlés jelenleg teljesen kiüresített, a torz erőviszonyokból adódóan kizárólag olyan döntés születhet, amit a városvezetés akar, sőt fontosabb ügyekben csak olyan, amit a pesti Fidesz talál ki Papp Lászlóék számára, mint az akkumulátorgyárak ügye. Látható ez a fejnélküliség abból is, hogy az elviekben egyénileg, önálló körzeteket képviselő fideszesek közül sokan egyszer sem szóltak hozzá a közgyűlési előterjesztésekhez. Van, aki az egész ciklus alatt egyetlen egyszer sem! A viták során megfogalmaztunk éles kritikákat és tesszük ezt ellenzéki padsorból a jövőben is, mert ez a felelősségünk, ugyanakkor színjátékokban részt venni nem fogunk. Nekünk nem a pesti fideszesek az ellenfeleink, ők csak bábmesterek, mi a debreceni helytartókat fogjuk legyőzni, hiszen a városlakók többsége melettünk áll ebben a harcban.
 
Az akkugyárak elutasítottsága a Fidesz-szimpatizánsok körében is magas. Miért szavazzon önre egy (addig) fideszes választó? 

Bízom benne, hogy akiknek a veszélyes méreggyárak erőszakos ránk telepítése kényelmetlen, az pártálláson felülemelkedve azt a jövőbeni vezetést fogja támogatni, akik nem akarják kiárusítani a város jövőjét, egy kockázatos lapra feltéve mindent. Családapaként mondhatom, hogy a környezetünk ilyen fokú kiszolgáltatása fontosabb mint pártpolitikai, nézetbeli eltérések. A jövőnk, gyerekeink-unokáink jövője az első! És persze ne felejtsük el, hogy ezzel az egész botrányos történettel nemcsak az a baj, hogy méreggyárak épülnek a kertek végébe, hanem az is, hogy erről senki nem tudott, senki nem döntött és senkit nem kérdeztek meg helyben. A dühös, kérdésekkel érkező debrecenieket egyszerűen lesöpörték az útból a népszavazási kezdeményezéseknél és a közmeghallgatásokon is, a polgármester nem minket, debrecenieket képviselt itt sem, hanem a pesti fideszeseket a debreceniekkel szemben. Méltatlan az ilyen hozzáállás a városunk élén, ilyen soha többet nem fordulhat elő, meg kell adni a tiszteletet Debrecennek és a debrecenieknek.

Lát reális esélyt az akkugyáras projektek leállítására Debrecenben? Van B-terv?

Megvan az A-tervünk, hogyan tudjuk valóra váltani Programunkat, ígéreteinket. Úgyhogy – bár természetesen B- és C-tervekkel is készülni kell – mindenképpen maradnánk e tekintetben az A-tervnél, azaz a méreggyáraktól mentes Debrecen jövőképénél.

– Szilágyi Szabolcs –