Ruszkik, haza - tüntetés Budapesten

“Oroszország = szar!” – Trágyát szórtak a nagykövet háza elé Varsóban, Budapesten szolidabb tüntetés volt. Papp és Mándi is megemlékezett

Ország

Két éve tart a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított háború Ukrajában. A legkomolyabb akció Varsóban történhetett – szúrta ki a 444.hu a Reuters híradásában.

Mint írják, több százan gyűltek össze a varsói orosz nagykövetség előtt, az orosz nagykövet háza elé pedig egy kupac trágyát szórtak a háború kitörésének második évfordulóján, szombaton.

A varsói orosz nagykövet háza elé hordott trágyakupacra egy véres orosz zászlót helyeztek egy Z betűvel, valamint egy táblát is állítottak bele, amin az állt: “Oroszország = szar! Nem akarunk benneteket az EU-ban! Kifelé!”.

Hajnalban a tüntetők légvédelmi szirénák, lövések és robbanások hangját játszották le hangszórókról a város egyik épületénél, ahol orosz diplomaták laknak.

Budapesten az alábbi jelszavakat skandálták a többségében ukrán menekültekből verbuválódott tüntetők:

“Oroszország gyerekeket gyilkol”, „Állítsátok meg Putyint, állítsátok meg a háborút!”, „Oroszország megöli Ukrajnát!”, “Támogassátok Ukrajnát, fegyvereket most!”

Természetesen szólt a “ruszkik, haza” is:

A Fidesznél beakadt a “béke”-lemez

Két éve háború és béke kérdésében kellett dönteni, ami egy rendkívül súlyos döntés, de a kormány a békét választotta, a baloldal pedig a háborút – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton az orosz-ukrán háború kirobbanásának évfordulóján a Facebook-oldalán megosztott videójában.

Menczer Tamás azt mondta: a baloldal fegyvereket szállítana a háborús konfliktusba, pedig aki fegyvereket küld, fél lábbal már a háborúban van és egyre jobban belecsúszik.

“Sőt a helyzet súlyosabb, ne feledjük, hogy a baloldal képes lenne magyar katonákat küldeni az ukrán frontra” – fogalmazott a videóban, amelybe ellenzéki politikusok korábbi, a háborúval kapcsolatos nyilatkozatait is bevágták illusztrálásként.
Menczer Tamás hozzátette, hogy Budapest főpolgármestere szerint “egyenesen háborúban állunk Oroszországgal”, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc szerint “pocsék ember az, aki nem akar meghalni Ukrajnáért”.

“A baloldal tehát háborúpárti, a kormány ezzel szemben a béke oldalán áll. A csatatéren nincs megoldás, a csatatéren csak halottak vannak. Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Papp László debreceni polgármester is ugyanezt tolja, Putyint soha nem kritizálná:

Mándi László, Papp ellenzéki kihívója úgy tudja, “a magyarok többsége azonban nem akar Oroszország csatlósává válni, és nem akarjuk, hogy mi legyünk Putyin trójai falova az Európai Unión belül”: