Cívis módi déri múzeum Debrecen

„Cívis módi” – különleges divatbemutató lesz a Déri Múzeumban

Helyi hírek Kultúra

Kézműves varázslat, divatbemutató, mesék felnőtteknek…hívunk, várunk benneteket december 8-án egy izgalmas programra! „Cívis módi” a Déri Múzeumban – írják a szervezők.

Az egész napos szakmai rendezvény alapgondolatát az országos „folkTrend!” divatbemutató ihlette. A Hungarikum Bizottság kezdeményezésével és támogatásával megvalósuló, évente kiírt pályázat azoknak a tervezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget, akik ősi viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre.

A 2015 óta létező pályázat nyertesei a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban mutathatják be alkotásaikat. Idén az ötven bemutatkozó alkotóból tizenkettő debreceni, illetve hajdú-bihar megyei mester volt. Munkásságuk előtt tisztelegve valósul meg a Déri Múzeumban a Cívis Módi című rendezvény.

A szakmai előadásokon az érdeklődők Tajti Erzsébet viseletvarró népi iparművésztől a hagyományos díszítmények, szabásmódok megjelenéséről hallhatnak a modern ruhadarabokon. Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató a viseletek tovább éltetési formáiról, dr. Magyari Márta néprajzkutató pedig a Déri Múzeum gyűjteményében található paraszti öltözetekről és viseletelemekről szól majd. Az alapanyag-használat technikai problémáiról Tóth-Ilona Csilla restaurátor beszél.

Workshop és kézműves foglalkozás helyszíne lesz a Díszterem, ahol Ormosi Viktória muzeológus divattörténeti barangolásra hívja a vendégeket, bepillantást engedve a múzeum raktári kincseibe is. A 19. századi viseletrekonstrukciókat fel is próbálhatják a látogatók, majd divatbemutatón is részt vehetnek, ahol az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán 2023-ban díjnyertes debreceni alkotók munkáit vonultatják fel a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanulói.

A díjtalanul látogatható egész napos rendezvényt felnőttmesék zárják, Simándi László mesemondó tolmácsolásában. 2023. december 8. (péntek) 10-20 „CÍVIS MÓDI” a Déri Múzeumban A Déri Múzeum szakmai előadások, rendhagyó divatbemutató, vásár, workshopok és kézműves foglalkozásokkal. Debreceni, Hajdú-Bihar megyei népi iparművészek, tervezők, alkotók bemutatkozása „cívis módra”.

PROGRAM

10 órától: szakmai előadások

Hagyományos díszítmények, szabásmódok megjelenése modern ruhadarabokon
Előadó: Tajti Erzsébet viseletvarró népi iparművész

Hagyományos viseletek tovább éltetési formái napjainkban
Előadó: dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, nyugalmazott igazgató

A tervezés forrása: paraszti öltözetek és viseletelemek a Déri Múzeum néprajzi gyűjteményében
Előadó: dr. Magyari Márta főmuzeológus, Déri Múzeum

Alapanyag-használat technikai problémái
Előadó: Tóth-Ilona Csilla restaurátor

10 órától–19 óráig: kézműves vásár, workshop, interaktív foglalkozás
14 órától és 15 órától workshop és kézműves foglalkozás

Díszterem

15 órakor: Polgári módi – Divattörténeti barangolás a „Cívisek világa” helytörténeti kiállításban, bepillantás a múzeum raktári kincseibe Ormosi Viktória muzeológussal

Próbáld fel és fotózd le! – 19. századi viseletrekonstrukcióinkból válogatva

17 órakor: Cívis módi – a 2023-as FolkTrend divatbemutató díjnyertes ruhakollekcióiból láthatunk ízelítőt. Közreműködnek: a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanulói

19 órakor: Mesék felnőtteknek – Simándi László mesemondó tolmácsolásában

A belépés díjtalan