Botrány Erdélyben: nem szolgálta ki a román vevőt a csak magyarul tudó eladó

Világ

Nagy felzúdulást keltett az a videó, amelyben az látható, ahogy egy férfi románul beszél az eladóhoz, de az magyarul válaszol, és nem hajlandó kiszolgálni – írja a HVG.Az eset az erdélyi Székelyudvarhelyen történt. Ez az egyik legmagasabb arányú magyar lakossággal rendelkező romániai város, 34 ezer polgárából a legutóbbi népszámlálás (2011) alkalmával 32 ezren vallották magukat magyarnak.

Az “Idegen a saját hazámban” című videóban a férfi hiába lóbálja a tízlejesét, az eladó nem szolgálja ki, és magyarul szól vissza. A vásárló közben szóváltásba keveredik a többi vevővel és a lány apjával is, aki felvilágosítja,

hogy lánya nem tud románul, ő viszont igazán megtanulhatna legalább köszönni magyarul a Székelyföldön.

Azért néhány szót mégis tud magyarul, az például tisztán hallható a szájából, hogy “mondja romanul” – egy zavart nevetés kíséretében.

Végül a férfi távozik, és levonja a következtetést: megengedhetetlen, hogy saját hazájában neki kellene idegen nyelven tudnia ahhoz, hogy kiszolgálják.

“Nem azért nem szolgálták ki, mert román”

A Kaufland a maszol.ro hírportálnak az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, a férfi a videót a 10 órás nyitás előtt 13 perccel készítette, és az előző negyedórában már kétszer próbálkozott, ám elküldték azzal, hogy nem áll módjukban kiszolgálni. Az üzletlánc egy másik közleményében bocsánatot kért az érintettektől.

A helyi fogyasztóvédelmi hatóság 10 ezer lejes bírságot szabott ki a Kauflandra. A hivatal vezetője szerint nem ez az első eset, többször előfordult már, hogy az üzletben csak magyar nyelvű feliratokat találtak. A vezető szerint ez a diszkriminatív gyakorlat az egész térségben probléma.

Az ügybe bekapcsolódott Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus is, aki figyelmeztette helyieket:

be kell tartani a romániai alkotmánynak azt a passzusát, amely szerint az ország hivatalos nyelve a román.

A videó alatt – ahogy az ilyenkor lenni szokott – parázs vita alakult ki a két nézőpont képviselői között.