Közös feladat a határon

Ország

Köszönet, hogy részt vállaltak hazánk határainak védelmében, munkájukkal hozzájárultak az Európára nehezedő migrációs hullám feltartóztatásához – búcsúzott február 8-án, szerdán, Hódmezővásárhelyen dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese a schengeni határok megerősítésére novemberben hazánkba érkezett osztrák műszaki kontingens hazautazó, első váltásának tagjaitól.

Fél évig osztrák katonák is részt vesznek a déli határszakasz biztonságának megerősítésében. Ausztria mintegy hatvan katonával, valamint ötven technikai eszközzel és járművel támogatja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében részt vevő magyar katonák és rendőrök munkáját. A műszakiak és logisztikusok, valamint a Szamaritánusok Ausztriai Szervezete által támogatott egészségügyi szakemberek alkotta kontingens november elején érkezett hazánkba. Az osztrák katonák kizárólag támogató feladatokban vesznek részt, határrendészeti szolgálatot nem látnak el. Az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék keretében a magyar−szerb határ melletti manőverúthoz vezető földutak karbantartásába, a határvédelmi bázisok kialakításának munkálataiba kapcsolódtak be, és szállítási feladatokat is végeztek. Szakmai munkájuk irányításáért Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka felel.

A most hazautazó osztrák műszaki katonák három hónapig dolgoztak a határon, elsősorban Kelebia közelében kaptak feladatokat. Elkészítették többek közt a táborhoz vezető és az onnan induló utat, elvégezték a február 7-én átadott tábor kialakításához szükséges földmunkákat és megépítették az őrzés-védelméhez elengedhetetlen létesítményeket.

A Magyar Honvédséget támogató tevékenységükért a Honvéd Vezérkar főnök, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszönetét szerdán dr. Lippai Péter ezredes adta át az osztrák kontingens tagjainak. „Büszke vagyok arra a közös munkára, amelyet november óta együtt végeztünk. Bízom benne, hogy a kiváló együttműködés az osztrák katonákkal a váltást követően a jövőben is folytatódni fog. Remélem, hogy jó érzéssel és pozitív tapasztalatokkal térnek haza, és jó szívvel gondolnak majd az itt töltött időre és magyar kollégáikra!” – köszönt el a hazautazó váltás tagjaitól az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.

Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka is elismeréssel szólt osztrák kollégái szakmai felkészültségéről, magas színvonalon végzett munkájukról. Külön hangsúlyozta, hogy bár az általuk alkalmazott eljárásrend, a feladatok technikai kivitelezése néhány esetben eltér a hazai protokolltól, ez az együttműködésben egyáltalán nem okozott fennakadást. Annál több gondot jelentett viszont az időjárás. Az ütemtervet ugyanis csak december végéig tudták tartani, mert a fagyott talaj és a csontig hatoló hideg az elmúlt hetekben jelentősen lassította a munkát.

Koller Reinhard ezredes, a most hazautazó váltás parancsnoka megköszönte, hogy együtt dolgozhatott a magyar katonákkal, gratulált a bajtársias, magas szakmai színvonalú munkájukhoz, és elismeréssel szólt arról a feszes, áldozatos szolgálatról, amellyel a schengeni határokat védelmezik. Személyes tapasztalatait összefoglalva pedig kijelentette: kiválóan érezték magukat Magyarországon, nagyon hálásak a szívélyes vendéglátásért. Azt pedig külön is megköszönte, hogy a hétvégi szabadidő tartalmas eltöltésére is lehetőségük nyílt: ellátogathattak Szegedre és megismerhették Hódmezővásárhelyt. Kellett is ez a kis pihenés, a hazaérkezésük után ugyanis valószínűleg nagyon kevés szabadidőre számíthatnak. Első feladatuk lesz bepótolni azokat a kiképzési foglalkozásokat, amelyeken az elmúlt három hónapban nem tudtak részt venni. Rövidesen pedig egy folyami átkelési gyakorlatra indulnak a Dunához.

Az osztrák műszaki kontingens második váltásának parancsnoka, Johannes Humer ezredes turistaként már számos alkalommal járt Magyarországon, családjával gyakran tölti szabadidejét például Hegyeshalomban és Győrben. Két alkalommal pedig a bécsi egyetem közgazdaság-tudományi karának hallgatójaként, az egyetem budapesti kihelyezett fakultásán is tanult rövid ideig.

A tervek szerint az osztrák műszaki katonák április végéig dolgoznak majd a határon, az első váltás által megkezdett munkát folytatják majd. Humer ezredes részére a feladat nem ismeretlen, 1999-ben ugyanis szintén három hónapig Albániában teljesített külszolgálatot. Egy ötezer fő befogadására alkalmas menekülttábor építésében vett részt.

honvedelem.hu/Galambos Sándor