Bővülhet az egyetemi ipari park

Egyetem
A Kenézy Kórház integrációjáról, valamint a város és a régió gazdaságfejlesztési tervéhez kötődő egyetemi beruházásokról is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának szeptember 29-ei ülésén.

– A Debreceni Egyetem életét jelentősen befolyásolja az a hamarosan megszülető jogszabály, amely az intézmény valamint a Kenézy Kórház integrációját szabályozza, és az egyetemi kórházak létrehozásáról szóló felsőoktatási törvénymódosítási csomagban kap majd helyet – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a szenátusi ülésen.

A rektor kifejtette: az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények a képzési kapacitás növelése és egyéb egészségügyi ellátórendszeri szempontok miatt egyetemi kórházakkal egészülnek ki, ez a Debreceni Egyetem esetében Kenézy Gyula Kórház egyetemi fenntartásba adását jelenti.

– Hosszas előkészítő munka előzte meg ezt a törvénymódosítást, és a Debreceni Egyetem által kidolgozott szempontok is bekerülnek az új jogszabályba – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A rektor kiemelte: az elmúlt időszakban az egyetem, az önkormányzat, valamint a megyei és kereskedelmi iparkamara munkacsoportja közösen tárgyalta a város és a régió gazdaságfejlesztési tervezeteit.

– A felmérések azt mutatják, hogy a műszaki-informatikai képzési területen mintegy nyolcezer magasan képzett munkaerőre lenne igény a városban. Sok nagyvállalat települt be Debrecenbe jelentős termelési kapacitással, ugyanakkor az, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységüket ide hozzák-e, javarészt attól függ, hogy az egyetem képes-e megfelelő munkaerőt képezni számukra. Ennek szellemében az intézmény tudásbázisát jelentő hármas (agrár-orvos-tudományegyetemi) egység egyre inkább négyessé válik, a dinamikus fejlődési pályán lévő műszaki-informatikai terület csatlakozik hozzá. Különösen a villamos-, vegyész- és gépészmérnök szakot, valamint az informatikai képzést végzők iránt jelentős a kereslet, s ehhez alkalmazkodnunk kell – szögezte le Szilvássy Zoltán.

unideb.hu