Kazinczy verseny: főszerepben a szép beszéd

Kultúra

A Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny városi és városkörnyéki fordulóját február 11-én, csütörtökön, 8.30-tól szervezik meg a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u.17-19.). Idén a versenyre 16 iskolából 32 gyerek nevezett. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja. A versenyt az 5-6. (11-12 éves korcsoport) és a 7-8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulók számára külön-külön hirdették meg.

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk.

A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi, közlő prózai stílusban megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert szavakat.

A versenyzők értékelésekor a zsűri az alábbi szempontok figyelembevételével értékeli a versenyzők teljesítményét: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

A zsűri tagjai: Ozsváth Sándor főiskolai tanár, művelődéstörténész; dr. Vitéz Ferenc művészeti író, főiskolai docens és Vasné Dömötör Rozália tehetségfejlesztő mestertanár.