Pence: nem biztos, hogy a drón lelövését a legmagasabb szinten hagyták jóvá Iránban

Világ

Nem biztos, hogy a drón lelövését a legmagasabb szinten hagyták jóvá Iránban – fejtette ki Mike Pence amerikai alelnök a CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap.

“Az elnöknek kétségei voltak, hogy a repülőnk lelövését a legmagasabb szinteken rendelték volna el” – fogalmazott az alelnök, majd hozzátette: “erről egyáltalán nem vagyunk meggyőződve”.

Mike Pence lényegében megismételte Donald Trump érvelését, miszerint az iráni célpontokra mért csapások emberi életeket követeltek volna, és ezért jutott arra a következtetésre, hogy a válasz aránytalan lett volna.

Pence nem válaszolt egyértelműen arra az újságírói kérdésre, hogy Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval miért szorgalmazta ő is a csapásmérést. “Az elnök mellett dolgozó teljes nemzetbiztonsági csapat a legszélesebb körű lehetőségeket vázolta fel az elnöknek” – fogalmazott.

Az alelnök megismételte Trump megjegyzését: Washington előfeltételek nélkül kész találkozni iráni tisztségviselőkkel, de azt “nem engedi meg”, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek. Trump ezt az NBC televízió Találkozz a sajtóval című vasárnapi heti politikai vitaműsorában fejtette ki, de az interjú lényeges részleteit az NBC már péntek este nyilvánosságra hozta.

Mike Pence interjút adott a CBS televízió Szemben a nemzettel című vasárnapi vitaműsorának is. Ebben azt hangsúlyozta: reméli, hogy Irán méltányolja Trump döntését a csapásmérés lefújásáról. Mac Thornberry, texasi republikánus képviselő az ABC televízió “Ez a hét” című heti politikai vitaműsorában harciasabb hangot ütött meg. “Ennek a történetnek még nincs vége” – mondta, és kifejtette, hogy az Egyesült Államok a jövőben annak megfelelően cselekszik majd, ahogyan Irán viselkedik. “Ha továbbra is tankereket támadnak meg, amerikai repülőket lőnek le, akkor az elnök nyilvánvalóan egy sor más válaszlépést foganatosíthat. Ha az irániak változatlanul agresszív, provokatív magatartást tanúsítanak, többféle katonai vagy más jellegű válaszlehetőségünk van” – fogalmazott Thornberry képviselő.

James Stavridis admirális, a NATO volt főparancsnoka egy vasárnapi rádióinterjújában arra hívta fel a figyelmet: “harminc év óta nem volt ilyen feszült a helyzet az Öböl-térségben az Egyesült Államok és Irán között”. Stavridis azt jósolta, hogy amennyiben az iráni kormányzat nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, Washington és Teherán fegyveres konfliktusba keveredhet egymással. “A csapásméréseket, azt hiszem, pillanatnyilag felfüggesztették, de Iránnak meg kell értenie, hogy ez a kormányzat nagyon komolyan meg akarja változtatni az iráni magatartást.