Donald Trump “pehelysúlyú lúzernak” nevezte azt a republikánus politikust, aki szerint őt el lehetne távolítani

Világ

Donald Trump amerikai elnök ” pehelysúlyú lúzernak” nevezte azt a republikánus párti képviselőt, aki szerint őt alkotmányos eljárás keretében el lehetne távolítani tisztségéből.

Trump egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben reagált Justin Amash michigani republikánus képviselő felvetésére, aki előző nap – szintén Twitteren – a Mueller-jelentésre utalva kijelentette, hogy az elnök magatartása akár “az igazságszolgáltatás akadályozásának” is felfogható, ezért el lehetne indítani az alkotmányos eltávolításához vezető eljárást (impeachment).

“Nem is kétséges, hogy valaki ellen, aki nem az Egyesült Államok elnöke, már vádat emeltek volna ilyen bizonyítékok alapján” – írta mikroblogján Amash képviselő.

A republikánus párti képviselők közül Justin Amash az első, aki nyilvánosan azzal vádolta meg az elnököt, hogy viselkedésével és egyes cselekedeteivel elérte az impeachment küszöbét. Justin Amash, aki amúgy gyakran bírálja Donald Trump elnököt, libertariánus jelöltként indulni kíván a 2020-as elnökválasztáson Trump ellenében.

Amash kijelentéseire reagálva az Egyesült Államok elnöke leszögezte: soha nem volt “nagy rajongója” a michigani politikusnak, aki szerinte “pehelysúlyú” és “lúzer, aki szomorú módon az ellenfeleink kezére játszik”. Amash “ellenem van és ellenez néhány nagyszerű republikánus ötletet és politikát, csak azért, hogy a neve szerepeljen”. Trump hozzátette: ha Amash gondosan elolvasta volna a Mueller-jelentést, amelyet “18 Trump-gyűlölő dühös demokrata állított össze, akkor látná, hogy az erőteljesen leszögezi, hogy nem volt összejátszás és végül nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása sem”. Egyébként hogyan is lehetett volna akadályozni az igazságszolgáltatást, ha nem történt bűncselekmény? – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Trump.

Justin Amash egyébként William Barr igazságügyi minisztert is megvádolta: azt állította, hogy a tárcavezető szándékosan félrevezette a közvéleményt a Mueller-vizsgálat megállapításait illetően.

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság azt kívánta feltárni, hogy a 2016-os választási kampány idején Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal, majd Trump – már elnökként – akadályozta-e ez ügyben az igazságszolgáltatást. Csaknem kétévi munka után az idén márciusra a bizottság arra az eredményre jutott, hogy sem Trump, sem munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében. Ami az igazságszolgáltatás akadályozását illeti, a bizottság nem talált elégséges bizonyítékot erre, és a következtetések levonását az igazságügyi minisztere bízta. Barr miniszter – konzultálva a minisztérium többi szakemberével – leszögezte, hogy Trump nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

A képviselőház demokrata párti vezető politikusai kétségbe vonják William Barr értelmezését. A miniszter közben megbízott egy ügyészt annak kivizsgálásával, hogy hogyan, miért, kinek a kezdeményezésére és milyen bizonyítékok alapján került sor a Mueller-vizsgálat megindítására.