Az Európai Bizottság a civil mentőhajón lévő menedékkérők ügyének megoldásán dolgozik

Világ

A Földközi-tengeren veszteglő, Alan Kurdi nevű civil mentőhajó fedélzetén lévő menedékkérők ügyének megoldásán dolgozik az Európai Bizottság – közölte hétfőn a szervezet illetékes szóvivője.

Tove Ernst újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brüsszeli testület egyeztetést kezdett azon uniós tagországokkal, amelyek hajlandóak részt venni a kimentett 64 ember elosztásában, és kész támogatni a szolidaritási műveletet.
“Ez az eset ismét jól illusztrálja, hogy milyen sürgős lenne kiszámítható megoldásokat találni a partra szállításokra” – fogalmazott.

A Sea-Eye német civil szervezet mentőhajója a dél-olaszországi Lampedusa sziget közelében várakozik múlt csütörtök óta, miután az olasz hatóságok nem adták meg a kikötési engedélyt.

A 2015-ben, háromévesen vízbe fulladt szíriai kurd kisfiúról elnevezett hajó líbiai vizeken vette fedélzetre az embereket, miután a gumicsónakjuk elsüllyedt, nem várva meg a líbiai parti őrség helyszínre érkezését.

Bár Róma pénteken felajánlotta, hogy egy 11 hónapos kislány és egy hatéves kisfiú, valamint édesanyjaik elhagyhatják a hajót, amennyiben az apák ott maradnak, ők nem éltek ezen lehetőséggel. Matteo Salvini olasz belügyminiszter leszögezte: miután német szervezetről van szó, s a hajó is ott van bejegyezve, ezért a menedékkérőket Németországba kell vinni.

Horst Seehofer, a német belügyi tárca vezetője kijelentette, hogy országa kész befogadni a hajón tartózkodók egy részét, de más tagállamoknak is segíteniük kell.