Parameter.sk: a DAC tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni

Világ

A Dunaszerdahelyi AC (DAC) tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni, Világi Oszkár ezt arra reagálva nyilatkozta a Parameter.sk szlovákiai magyar portálnak, hogy egy módosítás értelmében törvény szankcionálja a külföldi himnuszok éneklését az országban sporteseményeken vagy ünnepségeken.

A tulajdonos a portálnak csütörtökön úgy nyilatkozott: ez hibás döntés, amely “ódivatú gondolkodás” eredménye. A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. “Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni” – jegyezte meg.

A portál közölte: a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.