Medvegyev “paranoiának” nevezte a feltételezést az EP-választásba való orosz beavatkozásról

Világ

“Aberrált paranoiának” minősítette a közelgő európai parlamenti választásba való orosz beavatkozásról szóló feltételezéseket Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután szerdán luxemburgi kollégájával, Xavier Bettellel tárgyalt.

“Még túl sem vagyunk a választásokon, de máris megvádolnak, bűnösnek tartanak bennünket” – jelentette ki luxemburgi sajtótájékoztatóján Medvegyev, az ártatlanság vélelmének hiányát sérelmezve.

Elmondta, Luxemburg fontos szerepet játszhatna az eurázsiai országok közötti együttműködésben, valamint aláhúzta, a nagyhercegség fontos beruházó Oroszországban, működőtőke-befektetéseinek értéke a tavalyi év közepén elérte a 19,6 milliárd dollárt.

Bettel arról számolt be, hogy megbeszélésükön minden lényeges témát érintettek, például Oroszország esetleges kilépését az Európa Tanácsból, amelyet szerinte el kellene kerülni.

Emellett az Egyesült Államok és Oroszország közötti párbeszéd javításának szükségességéről is beszélt. Mint mondta, ő maga jó viszonyt ápol Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Sajtóhírek szerint Randolph Evans, az Egyesült Államok helyi nagykövete azt próbálta elérni, hogy Luxembourg felszólítsa Moszkvát a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, de Oroszország által annektált Krím félsziget elhagyására.

Etienne Schneider luxemburgi miniszterelnök-helyettes “meglepődésének” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy harmadik állam külképviselete beavatkozik efféle kétoldalú találkozókba.

Dmitrij Medvegyev kedden érkezett kétnapos látogatásra Luxemburgba egy nagyjából tízfős, miniszterekből és diplomatákból álló delegáció élén.

Luxemburg és Oroszország két megállapodást írt alá szerdán, egyet a gazdaságaik korszerűsítéséről, egyet a kulturális együttműködésről.